Nieuw-Vlaamse Alliantie

N-VA start actie tegen wijziging taalwetgeving in gerechtszaken (13/05/02)

Deze week staat de behandeling van het wetsontwerp tot wijziging van de taalwetgeving in gerechtszaken op de agenda van de Kamercommissie Justitie. In een persoonlijk schrijven roept de N-VA alle Vlaamse advocaten op het protest tegen deze wetswijziging actief te ondersteunen door hun ongenoegen te laten blijken aan het adres van de Vlaamse meerderheidspartijen en zélf acties op het getouw te zetten. Voor de N-VA is het immers volstrekt onbegrijpelijk dat VLD, SP.A en Agalev, anno 2002, meewerken aan een nefaste wijziging van de historische taalwet in gerechtszaken van 1935. Daarbovenop worden in Brussel ook nog eens bijkomende eentalige rechters benoemd. Net zoals de Vlaamse patiënt in tal van ziekenhuizen, komt ook de Vlaamse rechtzoekende in Brussel in de kou te staan.

Officieel beoogt het wetsontwerp-Verwilghen de bestrijding van de gerechtelijke achterstand. In werkelijkheid wordt een onaanvaardbare versoepeling van de taalkennisvereisten ingevoerd om Franstalige benoemingen te kunnen vergemakkelijken.
Het wetsontwerp vervangt de huidige taalkennisvereiste door twee kennisniveaus van de andere taal en versoepelt het examensysteem.

Voortaan zou er voor magistraten die zetelen in de taalgrensgebieden en in het tweetalige Brussel nog louter sprake zijn van een elementaire kennis van de andere taal. Deze kennis zou bewezen worden door een sterk vereenvoudigd taalexamen. Nochtans steken bij uitstek in Brussel bij tal van procedures stukken in het dossier die in de andere taal zijn opgesteld. Er zijn ook getuigenverhoren in de andere taal. Dit leidt stelselmatig tot vertalingen, grotere kosten en... vertragingen.

Daarnaast wenst minister Verwilghen het aantal toegevoegde eentalige rechters te verhogen van 25 naar 50, het aantal toegevoegde parketmagistraten van 17 naar 34. Deze toegevoegde rechters moeten geen enkel taalexamen afleggen, maar krijgen daarentegen wel een hogere vergoeding dan de magistraten die het taalexamen wel aflegden.

De achterstand in gerechtszaken in België - die niet eens statistisch in kaart gebracht is - kent diverse oorzaken. Daartoe behoort niet in het minst de onwil van de Franstaligen om de rechterlijke organisatie en de procesgang te moderniseren. Als er in Brussel al achterstand was door openstaande betrekkingen dan hebben de Franstaligen deze gaten al lang opgevuld met de 25 ééntalige toegevoegde rechters.

Het is niet de taalwetgeving die de achterstand heeft veroorzaakt, wel de benoemingen waarbij gedurende een kwarteeuw de taalwetgeving met de voeten werd getreden. Pas toen de Raad van State aan deze onwettelijkheid terecht een einde maakte, zijn alle Franstalige partijen in koor de wijziging van de taalwetgeving beginnen vragen. Paars-groen schenkt hun vandaag genoegdoening.

De N-VA wenst dit wetsontwerp met alle mogelijke middelen te bestrijden en doet dan ook een beroep op de Vlaamse advocaten opdat het wetsontwerp géén parlementaire meerderheid zou krijgen. Concreet wordt hen gevraagd om samen met de N-VA de Vlaamse meerderheidspartijen onder druk te zetten. Gezien haar stoere Vlaamse standpunten vóór de verkiezingen, spreekt het voor zich dat vooral de VLD in het vizier wordt genomen.

In een ultieme poging om ook in het parlement het wetsontwerp ingrijpend te wijzigen diende N-VA-kamerlid Geert Bourgeois diverse amendementen in met het oog op o.a. de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde en de afschaffing van de taalpariteit bij het Hof van Cassatie.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, alg. voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be