Blauw New Media



----------- PERSBERICHT ----------------

Lichte winst Lijst Pim Fortuyn

Lijst Fortuyn groeit na aanslag
Onzekerheid over blaam

Inleiding
Al sinds februari voert Blauw Research in samenwerking met de Vrije Universiteit tweewekelijks onderzoek uit naar de invloed van de media op stemgedrag. In dit kader is het effect van de aanslag op Pim Fortuyn voor het onderzoek onmisbaar, zeker gezien het feit dat de verkiezingen 15 mei plaatsvinden. Dit persbericht is onder embargo verstuurd. Het embargo vervalt op 02.00 uur zaterdagochtend. De reden voor het embargo is dat wij het onkies achten met berichtgeving over het onderzoek naar buiten te treden op de dag van de begrafenis van dhr. Fortuyn.

Verder is van belang om aan te geven dat Blauw Research van mening is een verzoek van de MOA (MarktonderzoekAssociatie) hiermee niet te passeren. De MOA heeft haar leden verzocht tot minstens het weekeinde geen opiniepeilingen uit te voeren. Blauw Research ondersteunt dit standpunt voor zover het voorspellende onderzoeken betreft over de zetelverdeling. Omdat dit onderzoek alleen uitspraken doet over verschuivingen van kiesgedrag en geen inschatting maakt van de uitslag van de verkiezingen op 15 mei en de daaruit volgende zetelverdeling acht Blauw Research het van belang om deze informatie openbaar te maken om verdere onduidelijkheid en verwarring in de korte aanloop naar de verkiezingen zoveel mogelijk weg te nemen.

Afgelopen woensdag 8 mei en donderdag 9 mei hebben 535 mensen vragen beantwoord over hun stemgedrag. Het stemgedrag is vergeleken met het onderzoek onder dezelfde groep mensen vlak voor de aanslag. Hierdoor kan de invloed van de aanslag op Fortuyn op het stemgedrag worden weergegeven.

Resultaten
Toen mensen werd gevraagd om Pim Fortuyn in een aantal woorden te typeren waren eerlijkheid, duidelijkheid en zeggen waren het op staat de belangrijkste typeringen.

De aanslag op Pim Fortuyn zorgt voor verschuivingen in het stemgedrag van de kiezer. Van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) kiezers blijft bijna 70% trouw. 17% weet het niet meer en een fractie gaat niet meer stemmen. Dit verlies wordt ruim goedgemaakt door het aantal kiezers dat een week geleden nog niet op de lijst Fortuyn zou stemmen en nu wel. Vanuit vrijwel alle partijen stappen mensen over naar de LPF, maar voornamelijk van D66, VVD en Leefbaar Nederland.

Circa 20% van de kiezers is na de moord op Pim Fortuyn op andere gedachten gebracht over de partij waarop men zou willen stemmen, maar voor de meeste partijen compenseert het aantal nieuwe kiezers het aantal kiezers dat de partij de rug toekeert. Netto zijn de verschuivingen gering. Het aantal kiezers dat voornemens is LPF te stemmen als percentage van het totale aantal kiezers neemt licht toe en verder blijft het percentage voor de meeste partijen vrijwel gelijk. Deze rust kan niet alleen bedrieglijk zijn omdat er onder de gelijkblijvende percentages grote kiezersbewegingen in allerlei richtingen schuil gaan, maar ook omdat in de bovenstaande percentages het aantal kiezers dat het nog niet weet buiten beschouwing gelaten wordt.
Een beeld van de onderliggende verschuivingen kan worden gegeven door de proportie trouwe en nieuwe kiezers per partij weer te geven.

Percentagebasis: aantal kiezers op de betreffende partij aan het eind van week 18
Trouw Nieuw *
ChristenUnie * 0.9 0.0 *
CDA 0.9 0.1
SGP * 0.8 0.0 *
GroenLinks 0.8 0.1
D66 0.7 0.1
SP * 0.8 0.2 *
PvdA 0.9 0.1
VVD 0.8 0.2
Lijst Pim Fortuyn 0.7 0.4
Leefbaar Nederland * 0.5 0.1 *


*Proportie nieuwe kiezers voor kleinere partijen hebben een lage betrouwbaarheidsmarge

Zoals verwacht kon worden is bij de Lijst Pim Fortuyn de in- en uitstroom van kiezers het grootst.

Van de mensen die van gedachten zijn veranderd door de aanslag op Pim Fortuyn geeft ruim drie kwart aan dat de oorzaak van de verandering van hun stemgedrag inderdaad de aanslag is. Opvallend is dat 47 % van de mensen aangeeft dat ook anderen indirect verantwoordelijk zijn voor de dood van Pim Fortuyn. Met name de media en de politieke partijen die hem fel bestreden treffen volgens deze groep blaam. Met name onder de LPF stemmers is dit gevoel sterk. Ook wordt het Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties wordt vaak genoemd omdat zij hem niet beschermden met body-guards.

Ruim 75 % is het ermee eens dat de verkiezingen op 15 mei doorgaan en bijna 80% is het ermee eens dat de verkiezingscampagnes tijdelijk zijn gestopt. 38% vindt dat de LPF een nieuwe lijsttrekker aan moet wijzen voor de verkiezingen op 15 mei, 47% vindt dat niet nodig. Ruim drie kwart van de LPF stemmers vindt dit niet nodig.