FNV

FNV: kabinet VVD en LPF het meest problematisch

Sociaal-economisch vindt de FNV een kabinet VVD en Lijst Pim Fortuyn het meest problematisch. Dat zegt voorzitter Lodewijk de Waal in een reactie op de vergelijking van verkiezingsprogramma's door de grootste vakcentrale. 'Met deze coalitie blijven de minima achter, krijg je een asociale WAO en is de kans op extra investeringen in de zorg en onderwijs het laagst', concludeert De Waal. Ook signaleert hij dat de door de FNV vurig bepleite collectieve verzekering voor verlof weinig kans maakt.

De FNV geeft geen stemadvies, omdat voor leden niet alleen sociaal-economische voorstellen van partijen doorslaggevend hoeven te zijn voor een partijkeuze. Bovendien zijn leden mondig genoeg om zelf te beslissen. Wel wil de vakcentrale aan de leden kenbaar maken welke keuzes partijen op sociaal-economisch terrein maken. Uit deze vergelijking blijkt dat de VVD, D66 en Lijst Pim Fortuyn het verst van de FNV af staan. Onderwerpen die er in de ogen van de FNV bij deze partijen slecht uitspringen zijn extra geld voor de zorg, het algemeen verbindend verklaren van CAO-afspraken (VVD en D66) en de WAO. Het inlopen van achterstanden door uitkeringsgerechtigden met en minimuminkomen is alleen voor Groen Links en SP een item. Leefbaar Nederland is de enige partij die strengere straffen wil bij discriminatie. Alleen PvdA en Groen Links hebben zich volmondig achter het SER-advies over de WAO geschaard. Het CDA spreekt haar sympathie voor het SER-advies uit, en is tegen het kabinetsstandpunt, maar blijft onhelder over bijvoorbeeld de verhoging van de uitkering voor duurzaam arbeidsongeschikten. Een Europese grondwet wordt omarmd door PvdA, D66 en Groen Links.

De FNV vraagt de leden om zich tijdens de verkiezingen te concentreren op de vraag hoe het land het beste bestuurd kan worden. En op te passen dat door stemkeuze Nederland verandert in een maatschappij die op angst is gebaseerd.

Meer informatie:
FNV voorlichting, Els Tieman: 020-5816550 / 06-53159226 De vergelijking van de verkiezingsprogramma's staat eind van de middag op www.fnv.nl

13 mei 02 15:33