---

Ministerie van Defensie



---

Luchtmacht-militair bereikt magnetische Noordpool

13-05-2002

Kapitein Peter de Bruijn van de Koninklijke Luchtmacht is er eind vorige week samen met expeditiegenoot Marcel Knotter in geslaagd de magnetische Noordpool te bereiken. De twee waren de eerste Nederlanders die deze prestatie volbrachten. De Bruijn en Knotter hadden 41 dagen nodig om vanuit de Canadese plaats Cape Reid hun bijzondere plaats van bestemming te bereiken.

De luchtmachtofficier en zijn metgezel slaagden er in om gemiddeld zo'n 20 kilometer per dag te lopen, waarbij zij zelf een 120 kilo zware slede met voedsel en uitrusting voorttrokken. Tijdens hun tocht hadden ze te kampen met de nodige materiaalpech, ook kwamen ze oog in oog te staan met een ijsbeer. Het gevaarlijke dier ging op de loop voor het geluid van een scheidsrechtersfluitje, nadat pogingen om het te verjagen met vuurpijlen zonder resultaat bleven. Ondanks de tegenslag werd de expeditie met succes afgerond. Na het bereiken van de magnetische Noordpool - een plek in de Noordelijke IJszee op zo'n 1.000 kilometer van de geografische Noordpool - werd het tweetal door een vliegtuig opgepikt en teruggebracht naar de bewoonde wereld.

De Bruijn is werkzaam bij het 306-Squadron van de luchtmacht, de F-16 omscholingseenheid op de vliegbasis Volkel. Hij is daar verantwoordelijk voor de technische inzetbaarheid van de bij het squadron horende F-16's. Hij keert, samen met metgezel Knotter, naar verwachting aanstaande vrijdag terug in Nederland.