Ingezonden persbericht


Persbericht

13 mei 2002

Software AG kondigt versterking aan voor Adabas databasesysteem

~ Adabas uitgerust met nieuwe SQL motor en ondersteuning multiprocessing-omgevingen ~

Software AG heeft aangekondigd dit jaar een aantal nieuwe functies voor haar Adabas databasemanagementsysteem op de markt te brengen. Het merendeel van de veranderingen bevindt zich in een vergevorderd stadium en zal de prestaties van Adabas installaties verder verbeteren. Eén van de verbeteringen is bedoeld voor klanten die Adabas mainframes gebruiken in een multiprocessing-omgeving. Daarnaast ondergaat de Adabas SQL motor een complete metamorfose waardoor gebruikers kunnen profiteren van nieuwe SQL functionaliteiten. De nieuwste Adabas versies, Adabas SQL Server 5 en Adabas Parallel Services 7.4, zullen aan het begin van dit kwartaal voor bèta testen beschikbaar zijn.

Adabas is wereldwijd het snelste databasesysteem en de eerste mainframe database die IBM's 64-bit architectuur ondersteunt. Het systeem is beschikbaar voor verschillende besturingssystemen van PC tot mainframe en wordt in duizenden organisaties toegepast. Vele bedrijven uit de financiële-, verzekerings- en telecommunicatiesectoren vertrouwen op Adabas en passen het toe in omgevingen waar zo'n 35.000 gebruikers tegelijkertijd toegang moeten hebben tot gegevens.

SQL support verder getuned
Momenteel ondergaat de Adabas ondersteuning voor SQL een complete revisie. De integratie van de recent ontwikkelde SQL motor in Adabas wordt verbeterd en er wordt nieuwe SQL functionaliteit toegevoegd. De SQL engine zal als optie voor het Adabas basispakket worden geleverd. Nieuwe ODBC en JDBC interfaces zullen de datatoegang vanuit Microsoft en/of Java omgevingen vereenvoudigen. Ook worden er nieuwe pre-compilers voor zowel Cobol, PL/I (mainframe), C en C++ als ondersteuning voor Natural date/time format in het productaanbod inbegrepen.

Adabas SQL Server 5 wordt geleverd voor mainframes, toonaangevende Unix en Linux platformen, Windows 2000 en Windows XP. Bèta testen worden in het tweede kwartaal van 2002 gestart. De volledige verkoopversie zal eind 2002 op de markt komen.

Multiprocessing ondersteuning
Gebruikers van Adabas in de mainframe sector kunnen profiteren van een verbeterde ondersteuning voor SMP (symmetric multiprocessing) omgevingen. Met de nieuwe Adabas Parallel Services versie 7.4 kunnen meerdere processors, met elk een Adabas installatie, op één mainfame worden gedraaid. De Adabas servers delen het beschikbare geheugen terwijl ze dezelfde data-opslag raadplegen. Tot wel 32 Adabas servers kunnen parallel in een SMP omgeving werken.

Adabas Parallel Services zorgen ervoor dat klanten het maximale uit hun bestaande hardware kunnen halen. Mainframebronnen kunnen flexibel geconfigureerd worden dankzij 'load balancing' mogelijkheden. Adabas servers kunnen bijvoorbeeld, afhankelijk van 'load', onmiddellijk toegevoegd of verwijderd worden zodat consistente snelle antwoordtijden voor alle databasegebruikers gegarandeerd kunnen worden.

In het tweede kwartaal van 2002 beginnen de bèta testen voor Adabas Parallel Services 7.4. Versies voor de OS/390 en z/OS besturingssystemen komen naar verwachting aan het eind van dit jaar op de markt. Versie 7.4.2 zal ondersteuning bieden voor aanvullende platformen.

Meer informatie is beschikbaar op de nieuwe internet portal www.adabasnatural4ever.com of op www.softwareag.com/adabas

(461 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over Software AG
Software AG, The XML Company, is Europa's grootste producent van systeemsoftware en -diensten en wereldwijd een belangrijke leverancier van cross-enterprise oplossingen voor data-integratie, data-management en e-business. Software AG richt haar R&D activiteiten op producten en oplossingen die de XML (eXtensible Markup Language) standaard ondersteunen. Met haar Tamino XML Server is Software AG marktleider in XML databases en servers. In 2001 behaalde het concern een omzet van 589 miljoen euro. Software AG heeft op dit moment 3.200 medewerkers in meer dan 70 landen. Software AG sloot partnerships en distributie-overeenkomsten met belangrijke marktpartijen als IBM, Microsoft en Hewlett-Packard en met innovatieve IT-leveranciers zoals Tridion, Stellent en Ixos. De producten van Software AG beheren de centrale IT processen van duizenden gerenommeerde bedrijven, waaronder Lufthansa, Siemens, Citibank, Merck, DaimlerChrysler, Sony, BP en Telefonica. Software AG is genoteerd op de aandelenbeurs van Frankfurt (MDAX, identificatienummer 724264 / SOWGn.F.) Het hoofdkantoor is gevestigd in het Duitse Darmstadt.

Contact Software AG: Gregor Petri
Tel: 030-7503000Fax: 030-7503099
E-mail: gregor.petri@softwareag.com http://www.softwareag.nl

Contact pers: Yvonne van Bokhoven (LEWIS Communications) Tel: 043-3566956Fax: 043-3566955
E-mail: yvonnev@lewispr.com http://www.lewispr.com

LEWIS Communications BV
Marketing and Media relations for Technology Companies Gaetano Martinolaan 95
6229 GS Maastricht

tel: +31 (0) 43 356 69 56
fax: +31 (0) 43 356 69 55
web: http://www.lewispr.com
e-mail: persinfo@lewispr.com