SENTER

Jaarverslag Senter

Senter Jaarverslag 2001:
Vooral jonge en kleine bedrijven profiteren van Senter-regelingen

Jonge en kleine bedrijven hebben vorig jaar goed geprofiteerd van de stimuleringsregelingen die Senter voor een aantal ministeries, provincies en de EU uitvoert. Senter had in 2001 ruim een miljard euro te besteden in de vorm van subsidies, fiscale tegemoetkomingen en kredieten. Tweederde daarvan ging naar bedrijven met minder dan 250 werknemers. Dat blijkt uit het Senter Jaarverslag over 2001.

Vooral de kleinste bedrijven, van één tot negen werknemers, maakten in 2001 optimaal gebruik van de mogelijkheden die Senter te bieden had. Zij kregen ongeveer een derde van de toegekende gelden (in 2000 nog 22 procent). Ruim de helft van de bedrijven die bij Senter aanklopten is jonger dan tien jaar; 18 procent bestaat pas drie jaar.

Bedrijven en instellingen in de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland ontvingen het meeste beleidsgeld. Het aandeel van deze provincies is licht gedaald ten opzichte van 2000 tot respectievelijk 22, 17 en 13 procent. Meer geld dan in 2000 ging naar de provincies Gelderland, Overijssel en Limburg.

Meer dan de helft van het toegekende geld ging naar investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie (EIA) en speur- en ontwikkelingswerk (WBSO). In 2001 kregen onderzoek- en onderwijsinstellingen in totaal 93 miljoen euro.

De tien sectoren die het meest profiteerden van de stimuleringsregelingen waren: de machine- en apparatenindustrie, de chemische industrie, de voedingsmiddelenindustrie, energievoorzieningsbedrijven, onderwijs, openbaar bestuur, research, landbouw, metaalproductenindustrie en overige zakelijke dienstverlening.

Senter kreeg in 2001 meer opdrachten van het Ministerie van Economische Zaken - waarvan Senter een agentschap is - dan in het voorafgaande jaar, maar ook de activiteiten voor andere ministeries, zoals VROM, OCenW, Verkeer en Waterstaat, Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking namen toe. Daardoor steeg de omzet met 15 procent. Eind 2001 had Senter 731 medewerkers.

Senter heeft veel aandacht besteed aan verdere verbetering van de dienstverlening. Voor het eerst was het bij enkele regelingen mogelijk via internet een subsidie aan te vragen. Deze wijze van indienen zal Senter in 2002 verder uitbreiden.

In 2001 tekende Senter een samenwerkingsovereenkomst met de Nederlandse Financierings Maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO). Het doel hiervan is het financieringsinstrumentarium voor versterking van de private sector in ontwikkelingslanden beter toegankelijk te maken voor het bedrijfsleven. Senter werkte verder nauw samen met organisaties als Novem, Syntens, EVD, NWO, Nuffic, de Metaalunie, FME-CWM en MKB Nederland. Daarnaast participeert Senter in TAFTIE, het samenwerkingsorgaan van zusterorganisaties in Europa.

Het jaarverslag 2001 is in gedrukte vorm verschenen en staat op internet (zie www.senter.nl/jaarverslag).