Waterloopkundig Laboratorium

PERSBERICHT

Delft: 13 mei 2002

Consortium WL en NITG-TNO onderzoekt wateroverlast en waterconservering bij stuwgebruik

Het consortium WL | Delft Hydraulics en NITG-TNO heeft de opdracht gekregen voor uitvoering van het deelproject Waterconservering en wateroverlast . De opdrachtgever is Projectbureau ZLTO Advies te Tilburg namens de Noord Brabantse Waterschapsbond, Provincie Limburg, Provincie Brabant ,Waterschap Peel en Maasvallei, Staatsbosbeheer en Limburgse Land- en Tuinbouw Bond en Zuidelijke Land en Tuinbouw Organisatie.

In Brabant en Limburg is in het kader van het project Watermanagement Benelux Middengebied een groot aantal stuwen geplaatst om verdroging tegen te gaan. Naast voordelen (flexibel, eenvoudig te installeren) heeft het plaatsen van stuwen ook nadelen. Een van deze nadelen zou kunnen zijn dat bij gelijktijdig verlagen van een groot aantal stuwen tijdens natte omstandigheden wateroverlast optreedt in laaggelegen gebieden. Dit effect is vooral te verwachten in gebieden met intensieve ontwatering, omdat daar na het strijken van stuwen water extra snel tot afvoer komt.

In het kader van een nieuw project, Waterconservering 2e generatie , is er behoefte aan inzicht in veranderingen in het optreden van wateroverlast als gevolg van toegepaste waterconserveringsmaatregelen. Daarnaast wil men inzicht in mogelijkheden om wateroverlast te bestrijden. Het project Waterconservering 2e generatie bevat de deelprojecten: Waterconservering en wateroverlast , Monitoring en kennisontwikkeling en Drainage .

WL | Delft Hydraulics is een onafhankelijk instituut voor toegepast onderzoek en gespecialiseerd advies, opgericht in 1927 en gevestigd in Delft. Onze 350 gekwalificeerde medewerkers (van wie 65% academici) adviseren Nederlandse en buitenlandse opdrachtgevers over alle aan water gerelateerde vraagstukken: van beleidsondersteuning tot ontwerp en technische assistentie op het gebied van offshore, kusten, havens, estuaria, rivieren & kanalen en industriële stromings-processen. WL | Delft Hydraulics ontwikkelt ook hoogwaardige softwareproducten, die wereldwijd worden toegepast en verkocht. Opdrachtgevers zijn nationale en regionale overheden, waterschappen, multilaterale financiers en het bedrijfsleven waaronder ingenieursbureaus, aannemers en industrie.


---

NOOT VOOR DE REDACTIE.