Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WEEK 20

Nederland na Fortuyn
Toch alles bij het oude?

'We zullen nooit weten of Pim Fortuyn meer was dan een gewiekste politieke opportunist... Hij heeft in ieder geval het Nederlandse politieke leven op zijn kop gezet', meldt de Belgische krant De Standaard. Betekent zijn dood dat alles bij het oude blijft? TUMULT organiseert een debat op 13 mei in de Lutherse kerk in de Hamburgerstraat

De moord op Fortuyn heeft nu een enorme impact op de Nederlandse samenleving. Politici en burgers verkeren in een shocktoestand. Toch waren we de aanslag van 11 september redelijk snel weer te boven. Zal 6 mei ook snel vergeten zijn? En belangrijker nog: wat gebeurt er met Fortuyns ideeën? Zal de aanklacht van Lijst Pim Fortuyn tegen de Nederlandse politiek uiteindelijk verstommen? Zijn aanhangers blijken nu actiever dan ooit. Massaal wordt er op straat geroepen om een herwaardering van normen en waarden. Kortom: betekent 6 mei het einde van Fortuyns impuls tot vernieuwing van de democratie of niet?
Verder in dit debat aandacht voor de rol van de media voor en na de moord. Fortuyn maakte regelmatig ruzie met journalisten die hem in een bepaalde hoek probeerden te drukken en zelfs te 'demoniseren'. Diezelfde media portretteren hem nu als held, maar wat doen ze na 15 mei?

Onder leiding van journaliste Marloes Elings gaan samen met het publiek in debat: Carlo van Praag, adjunct-directeur Sociaal en Cultureel Planbureau, Kees Boonman, hoofdredacteur Netwerk, en Hendrik Jan Schoo, uitgeverij Weekbladpers (introduceerde Fortuyn als columnist bij weekblad Elsevier).

Het debat vindt plaats in de kerk aan de Hamburgerstraat 9 te Utrecht. Aanvang 20.00 uur, entree Eu 3,50/CJP & U-Pas EU 2,00 Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of www.TUMULTdebat.nl.