Ingezonden persbericht

Persbericht

Plantencomité van CITES houdt haar twaalfde bijeenkomst in Leiden, van 13-17 mei.

Een maand na de vergadering van Partijstaten van de Biodiversiteitsconventie in Den Haag, wordt te Leiden de vergadering van het Plantencomité van CITES gehouden. Staatssecretaris Faber zal enkele dagen voor de verkiezingen, op maandag 13 mei om 11h00, het twaalfde Plantencomité officieel openen in het Groot Auditorium van het Academiegebouw aan het Rapenburg te Leiden. De vergadering zal gedurende een week in museum Naturalis plaatsvinden.

CITES, de internationale conventie die de handel in zeldzame en bedreigde dier- en plantensoorten reguleert, kreeg in het verleden vooral aandacht door o.a. discussies over olifant, tijger, walvis, schildpad en kaviaar. Minder bekend is dat handel in vele plantensoorten ook in CITES wordt geregeld: orchideeën, cactussen, (tropisch) hout, medicinale planten en vele andere plantensoorten. Het belang van vele ontwikkelingslanden, maar ook dat van Nederland op dit gebied is immens. Meer dan de helft van de wereldhandel in bloemen en planten verloopt via Nederland. Een goede regulering van die handel, het bevorderen van het kweken van planten en het bevorderen van behoud van planten in het wild is in aller belang. Het Plantencomité onderzoekt voorstellen voor het verbeteren van het voorgaande, gebaseerd op wetenschappelijke argumenten, en doet voorstellen voor de vergadering van Partijstaten, die later dit jaar in Santiago de Chile plaatsvindt.

De universitaire botanische tuin, de Leidse Hortus botanicus, is al vele jaren betrokken bij deze internationale conventie. Haar voormalig wetenschappelijk directeur werd de eerste 'Plants Officer' van CITES en momenteel levert de Leidse Hortus haar expertise aan het Ministerie van LNV voor plantenzaken in CITES. Dit Plantencomité organiseert de Leidse Hortus samen met Naturalis, op uitnodiging van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

U bent van harte welkom bij de openingsplechtigheid.

Op dinsdag 14 Mei wordt in de 18e eeuwse Oranjerie van de Leidse Hortus aan het Rapenburg van 18h00 20h00 een receptie voor de deelnemers gehouden. Ook daar is pers van harte welkom.

Inlichtingen: dekoning@hortus.leidenuniv.nl,
Dr.ir Jan de Koning
Prefect Hortus botanicus
071 527 5144

Stans van der Veen
Hortus Botanicus - Publiek en Informatie/Pr & Information

P.O.Box 9516 2300 RA Leiden
t (0031) 071 - 5275144
f (0031) 071 - 5275199
e veen@hortus.leidenuniv.nl
s www.hortusleiden.nl