Korps: Hollands-Midden, plaats: Regio 13-05-2002 Verkeershanheving Hollands Midden

Controle bromfietsen

Vrijdag 10 en zaterdag 11 mei werden op verschillende locaties in Leiden verkeerscontroles uitgevoerd. Langs de Schipholweg, de Kenauweg, de Willem de Zwijgerlaan, bij het Lammenschansplein en het Stationsplein werden met name brommer- en snorfietsrijders uit het verkeer gehaald en gecontroleerd. Vooral voor het niet dragen van de helm (38) en voor het rijden op een opgevoerde brommer (51) werden bekeuringen uitgeschreven. De boete voor het niet dragen van de helm bedraagt 40. Maar belangrijker is dat het risico op ernstig letsel bij een ongeval vele malen groter is wanneer geen helm wordt gedragen. De boete voor het rijden op een opgevoerde bromfiets is afhankelijk van de mate waarin de brommer is opgevoerd 28 of meer. In totaal werden zon 125 brom- en snorfietsers gecontroleerd. Veel brommerrijders konden geen bromfietscertificaat tonen en een enkeling reed onder invloed.
Overigens wijst de politie erop dat per 1 mei een nieuwe bromfietsverzekering moet zijn afgesloten en dat er dus ook een nieuwe verzekeringsplaatje achterop de brom- of snorfiets gemonteerd moet zijn.

Verkeershandhaving van 13 t.m. 20 mei

Op de doorgaande wegen in de regio houdt de politie ook in de komende week regelmatig snelheidscontroles.

Ook deze week wordt intensief gecontroleerd op het dragen van de veiligheidsgordel. Maandag in Schoonhoven en omgeving, dinsdag in Voorschoten en donderdag in Lekkerkerk, Krimpen aan de Lek, Ouderkerk aan den IJssel, Gouderak, Ammerstol en Bergambacht. Vrijdag worden in Noordwijk en Noordwijkerhout gordelcontroles gehouden. Door onder invloed aan het verkeer deel te nemen, brengt een kleine groep automobilisten niet alleen de eigen, maar ook andermans veiligheid in gevaar. Alcohol vermindert het reactievermogen en leidt soms tot het overschatten van de eigen rijvaardigheid. Dinsdagmiddag en avond wordt in Boskoop een alcoholcontrole gehouden. Maandagavond 20 mei, Tweede Pinkersterdag, worden in Leiderdorp automobilisten op het gebruik van alcohol gecontroleerd.