AVVV

CDA eindigt bovenaan op politieke zorgmeetlat

Inhaalslag van D66, ChristenUnie, Leefbaar Nederland en Lijst Fortuyn


In de nieuwste toetsing van de verkiezingsprogramma's door de AVVV, heeft het CDA de hoogste score behaald van alle landelijke politieke partijen. Ook een aantal andere partijen behaalt een hogere score dan in april 2002. Dit blijkt uit de derde en laatste politieke meetlat voor de zorg, waarin de verkiezingsbeloften voor verpleegkundigen en verzorgenden worden getoetst.

Politieke reacties op meetlat voor de zorg
In april 2002 bracht de AVVV een tweede, herziene versie uit van de politieke meetlat voor de zorg. Deze toetsing van de verkiezingsprogramma's is opnieuw aan alle politieke partijen toegezonden met het verzoek om commentaar te leveren. Naar aanleiding hiervan heeft een groot aantal partijen zijn verkiezingsbeloften nader aangescherpt.

CDA
Bij monde van Siem Buijs, fractiespecialist gezondheidszorg in de Tweede Kamer, liet het CDA weten dat het zich nadrukkelijk in wil spannen om het personeelstekort terug te dringen. Hierbij legt het CDA een sterk accent op het behoud van personeel en het terugdringen van ziekteverzuim. Ook wil het CDA de instroom in het onderwijs verbeteren en de landelijke invloed van verpleegkundigen en verzorgenden versterken. Dat dit geen loze toezeggingen zijn, toonde Dhr. Buijs aan door te wijzen op de bijdrage van het CDA aan de laatste begrotingsbespreking in de Tweede Kamer en een motie die onlangs door het CDA is ingediend.

Inhaalslag andere partijen
Ook een aantal andere partijen heeft zijn verkiezingsbeloften verder aangescherpt. Zowel D66, ChristenUnie, Leefbaar Nederland als de Lijst Pim Fortuyn kwamen met aanvullingen op hun verkiezingsprogramma. Met name de ChristenUnie benoemde een groot aantal concrete maatregelen. Hierdoor maakte deze partij ten opzichte van april een grote sprong voorwaarts op de politieke meetlat voor de zorg.

Zie ook: www.avvv.nl/profsmetnstem

Noot,