Peter R. de Vries over de moord op Pim Fortuyn - 11-05-2002
Moet er een onafhankerlijk onderzoek komen?

Veel onbeantwoorde vragen over toedracht moord.

Nooit eerder ben ik onder zoveel emails en brieven bedolven als na de moord op Pim Fortuyn. Werkelijk honderden mensen hebben mij aangeschreven met hun vragen, opmerkingen, twijfels en achterdocht in deze afschuwelijke zaak. Het gros van de schrijvers meent dat de moord op Fortuyn niet op zichzelf staat en dat er heel veel onbeantwoorde vragen over de toedracht en achtergronden zijn, die hun weinig vertrouwen geven in het politieonderzoek dat thans wordt ingesteld. De mailtjes zijn in feite een grote roep om een groot ONAFHANKELIJK onderzoek waarbij al deze vragen onder de loep worden genomen en afdoende worden beantwoord.

Veel mensen vragen zich af of de verdachte alleen kan hebben geopereerd en hoe hij aan bepaalde wetenschap kwam. Waar heeft hij zijn schietvaardigheid opgedaan? Hoe wist hij waar Fortuyn was?

Wat ook veel vragen - en daardoor twijfels - oproept is het feit dat de politie de verdachte zo pijlsnel wist te arresteren en men hem zes man sterk, compleet met kogelvrije vesten, luttele minuten na de aanslag al wist aan te houden. De ambulance had Pim Fortuyn op dat moment nog niet eens bereikt. De snelheid leidt niet zozeer tot complimenten, maar roept vooral argwaan op. 'Het leek er bijna op alsof men hem al stond op te wachten', aldus een van de schrijvers. Waarom zijn bepaalde getuigen niet direct gehoord en waarom duurde het zo lang eer Fortuyn hulp kreeg, vragen de schrijvers zich af. Het geeft veel mensen voeding aan de gedachte dat politie en politiek wellicht meer hebben geweten en belang hebben bij de 'uitschakeling' van Fortuyn aan de vooravond van een politieke landverschuiving. Velen wijzen op de gelijkenis met de moord op John F. Kennedy in 1963, waarbij kort na de moord Lee Harvey Oswald werd gearresteerd. Later werd duidelijk dat Oswald mogelijk als 'zondebok' was gebruikt en men met zijn snelle arrestatie de bevolking in de waan wilde brengen dat 'alles onder controle' was en het slechts een actie van een 'eenling' was. Veel schrijvers is het opgevallen dat justitie in deze zaak soortgelijke uitlatingen heeft gedaan.

Meer dan 500 mensen hebben ons inmiddels gevraagd naar de gang van zaken een onderzoek in te stellen en niet af te wachten totdat justitie met haar bevindingen naar buiten komt. In die conclusies heeft men weinig vertrouwen. Op dit moment kan ik alleen maar zeggen dat wij de zaak op de voet volgen en dat wij heel goed alle mailtjes lezen. Mensen die meer weten roep ik op mij nader te informeren, want als er 'meer' is, dan moet en zal de onderste steen boven komen. Die garantie krijgt u van mij.

Heeft u tips of vragen, bel dan de redactie van Peter R. de Vries: 0800-0405. Of stuur een email naar: peter.r.de.vries@endemol.nl

Overgenomen uit Leefbaar Koerier Jaargang 3 - week 19 - nummer 10
http://www.leefbaar.nl info@leefbaar.nl