Korps: Friesland, plaats: Friesland 12-05-2002
Politieberichten van 11/5 (13.00 uur) t/m 12/5 (13.00 uur)

Sneek: diefstal autos
Van vrijdag op zaterdag werd vanaf de Selfhelpweg een personenauto, merk Seat Ibiza, kleur wit, voorzien van het kenteken YX-61-LG gestolen. De eigenaresse, een 32-jarige inwoonster van Sneek, heeft aangifte gedaan.

Eveneens werd van vrijdag op zaterdag vanaf de Lemmerweg een personenauto, merk Daihatsu Feroza, kleur grijs, voorzien van het kenteken VT-81-FS, gestolen. De auto stond op een afgesloten garageterrein. Het slot van het hek was vernield. De eigenaar, een 28-jarige inwoner van Bolsward, heeft aangifte gedaan.

Drachten: lijk in bad
Zaterdag omstreeks 12.45 uur met enige spoed gegaan naar een woning aan het Moleneind Zz, alwaar water door de muur/ deur naar buiten kwam. De buurvrouw was op onderzoek uitgegaan en had vanaf het balkon een bloot been in het bad gezien, doch op roepen werd niet gereageerd. De agenten klommen op het balkon en nadat het doucheraam was geopend, kwam betrokkene, een 18-jarige jongeman, weer tot leven. Het bleek dat hij in bad in slaap gevallen was. Verder bleek dat onder het bad een lekkage zat. De jongeman zou maatregelen nemen.

Franeker: inbraak auto
Van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op het S.L. Mansholtplein. Een portier werd opengebroken. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaar, een 23-jarige inwoner van Franeker, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: inbraak bedrijf
Van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een bedrijf aan de Reijndersbuurt. Aan de voorzijde van het pand werd een ruit vernield. Uit het kantoor werd een computer met bijbehorende randapparatuur weggenomen. Een medewerkster van het bedrijf, een 48-jarige inwoonster van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Wolvega: winkeldiefstal
Zaterdag omstreeks 13.20 uur werd in een supermarkt aan de Sportlaan een 32-jarige inwoner van Wolvega, aangehouden. De verdachte had uit de winkel voor 35,54 aan levensmiddelen weggenomen. Toen hij de winkel wilde verlaten, werd hij aangehouden door het personeel. De levensmiddelen bleven in de winkel achter. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Sneek: mishandeling
Zaterdag omstreeks 14.30 uur werd een 15-jarige jongen uit Sneek op het Grootzand mishandeld door een 21-jarige inwoner van Leeuwarden. De verdachte gaf de jongen, die op straat stond te bellen, zonder enige noodzaak verschillende klappen in het gezicht. Ook kreeg hij verschillende trappen. De mobiele telefoon van het slachtoffer werd vernield. Door omstanders werd de jongen geholpen, waarna de verdachte zich ook tegen deze mensen verzette. Uiteindelijk ging hij er vandoor. De jongen deed aangifte. Aan de hand van het opgegeven signalement kon de verdachte even later in de binnenstad worden aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Franeker: aanrijding met gewonde
Zaterdag omstreeks 15.05 uur reed een 36-jarige inwoner van Amsterdam met zijn motor over het Noord in de richting van de kruising met het Hoquart. De man had de motor net gekocht. Hij maakte de bocht te ruim en kwam in botsing met een personenauto, die bestuurd werd door een 45-jarige inwoonster van Franeker. De motorrijder kwam ten val en in zijn val nam hij nog twee fietsers mee. Van de fietsers, een 40-jarige inwoner van Franeker en een 36-jarige inwoonster van Franeker, raakte de man gewond aan zijn voet. De motorrijder liep een gebroken been op en werd overgebracht naar het MCL-Zuid.

De Blesse: aanrijding met gewonde
Zaterdag omstreeks 13.55 uur reed een 60-jarige inwoner van Wolvega met zijn personenauto, waar achter een aanhangwagen gekoppeld was, over de Markeweg. Op de kruising van deze weg met de Steenwijkerweg verleende hij geen voorrang aan een bromfietsbestuurder, die over de Steenwijkerweg deze kruising naderde. De bromfietsbestuurder, een 72-jarige inwoner van Marijenkampen, raakte gewond aan de knie. De man werd overgebracht naar het ziekenhuis in Meppel en kon na behandeling weer naar huis.

Kornwerderzand: snelheid
Zaterdag omstreeks 13.25 uur werd op de Rijksweg A7 een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder reed met een snelheid van 131 kilometer per uur, terwijl aldaar 70 was toegestaan. De bestuurder, een 34-jarige inwoner van Warns, kreeg een bekeuring en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Zaterdag omstreeks 13.50 uur werd op de Rijksweg A7 een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 41-jarige inwoner van Oldenzaal, reed met een snelheid van 127 kilometer per uur, terwijl aldaar 70 was toegestaan. De bestuurder kreeg een bekeuring en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Hurdegaryp: inbreker aangehouden
Zaterdag omstreeks 18.25 uur werd op de Rijksstraatweg ter hoogte van de spoorwegovergang een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De verdachte had kort daarvoor bij een aantal woningen aan de Rijksstraatweg o.a. in Noardburgum ingebroken. Door omwonenden werd de politie gewaarschuwd. Aan de hand van het opgegeven signalement kon de verdachte worden aangehouden. Hij was op de fiets en had verschillende gestolen goederen (o.a telefoon) in de tas bij zich. De tas met inhoud werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten. De benadeelden zijn in kennis gesteld en hebben aangifte gedaan.

Workum: aanrijding met gewonde
Zaterdag omstreeks 17.40 uur stak een 7-jarige jongentje uit Workum plotseling vlak voor een aankomende bestelauto de rijbaan van de Hearewei over. De bestuurster van de bestelauto, een 53-jarige inwoonster van Nijhuizum, reed niet hard en kon het overstekende kind niet meer ontwijken. Het jongentje liep tegen de auto aan en viel op het wegdek. Het kind werd overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek en aldaar bleek dat de verwondingen meevielen. Hij moest een nacht voor observatie in het ziekenhuis blijven.

Oudega: aanrijding met letsel/ dodelijke afloop Zaterdag omstreeks 06.45 uur vond op de Tsjerkewei een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurster van een personenauto raakte met haar auto van de weg en kwam in de sloot naast de weg tot stilstand. Zie hiervoor de politieberichten van 10/5 (13.00 uur0 t/m 11/5 (13.00 uur). Het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. In de loop van zaterdag is het slachtoffer Romkje Jeltje Zeilstra, oud 23 jaar, uit Gaastmeer, in het ziekenhuis in Sneek aan haar verwondingen overleden.

Leeuwarden: aanrijding met drank
Zaterdag omstreeks 20.40 uur vond op de Prof. Mr. P.S. Gerbrandyweg een zogenaamde kop/staart- aanrijding plaats. Een 58-jarige inwoner van Leeuwarden bemerkte te laat dat de voor hem rijdende auto afremde en nagenoeg stilstond. Hij botste met zijn auto op de personenauto voor hem. Deze auto werd bestuurd door een 64-jarige inwoner van Leeuwarden. De 58-jarige man bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 715 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 8 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Drachten: verkeersovertredingen
Zaterdag omstreeks 20.15 uur reed de bestuurder van een personenauto over het Van Knobelsdorffplein over een gedeelte waar alleen bussen mogen rijden. De bestuurder, een 16-jarige inwoner van Leek, reed vervolgens door het rode verkeerslicht. Toen hij werd staande gehouden, gaf de bestuurder een valse naam op. Gezien zijn leeftijd was hij ook niet in het bezit van een rijbewijs. De bestuurder kreeg voor de geconstateerde overtredingen een bekeuring van in totaal 373.-

Tzummarum: aanrijding met gewonden
Zaterdag omstreeks 19.40 uur vond op de Hegesylsterwei een aanrijding plaats tussen twee personenautos. Een 33-jarige inwoner van Groningen kwam met zijn auto uit de richting Tzummarum en reed in de richting Dongjum. In een bocht van de weg kwam hij vermoedelijk door een te hoge snelheid iets te ver naar het midden en botste daar frontaal op een personenauto, die uit tegenovergestelde richting naderde en werd bestuurd door een 46-jarige inwoonster van Tzummarum. Een 32-jarige inwoner van Franeker, die bij de Groninger in de auto zat, werd uit de wagen geslingerd. De inwoonster van Tzummarum werd overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek, terwijl de beide anderen werden overgebracht naar het MCL-Zuid. Van de inwoner uit Groningen werd een bloedproef genomen. De uitslag hiervan is nog niet bekend. Gedurende de afhandeling van de aanrijding werd de weg afgesloten voor het verkeer. De brandweer Franekeradeel heeft de slachtoffers uit de autos bevrijd.

Leeuwarden: straatroof
Zaterdag omstreeks 22.25 uur werd een 22-jarige inwoner van Leeuwarden op de Weaze beroofd van zijn jas. Het slachtoffer liep over de Weaze in de richting van de Nieuweweg. Halverwege stond een groep mannen (Antilianen) op straat. Toen het slachtoffer deze groep passeerde, kwam één van de mannen uit de groep op hem toelopen en sloeg hem met een gebalde vuist in het gezicht. Het slachtoffer kreeg daarop verschillende vuistslagen en kwam ten val. Toen hij op de grond lag, werd hij door nog twee man geschopt en geslagen en beroofd van zijn jas, waarin een identiteitskaart, een bankpas en wat kleingeld zat. Het slachtoffer zag kans te vluchten en heeft aangifte gedaan. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Leeuwarden: vernieling
Zondag omstreeks 00.05 uur kwam er een melding binnen dat bij een horecagelegenheid aan de Bilgaardpassage een ruit van een deur was vernield. De verdachte, een 31-jarige inwoner van Leeuwarden, was niet welkom in de horecagelegenheid daar hij in het verleden moeilijkheden had veroorzaakt. Toen de verdachte een bestelling deed, werd daarop niet ingegaan. De verdachte werd hierop kwaad en gooide een asbak tegen het hoofd van een barkeeper. De barkeeper, een 55-jarige inwoner van Leeuwarden, liep een lichte verwonding op aan het oor en deed aangifte. Toen de verdachte door het personeel naar buiten werd gewerkt, sloeg hij de ruit van de deur kapot. Daarna ging de man er vandoor. Na een korte zoekactie kon de verdachte op de Gealanden worden aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Harlingen: dronken schipper
Zaterdag omstreeks 23.45 uur werd door de KNRM een schipper van het Wad gehaald. Ter hoogte van de Frima ging er iets mis met de motor van het schip. Het bleek dat de schipper, een 21-jarige inwoner van Leeuwarden, gedronken had. Toen men aan de wal kwam, werd de schipper aangehouden. Hij werd overgebracht naar het bureau. Aldaar blies de man 570 ug/l. Tegen de schipper werd proces-verbaal opgemaakt. De boot werd afgemeerd bij het Plankenpad.

Tijnje: onder invloed
Zondag omstreeks 00.55 uur werd op de Bregeleane een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 33-jarige inwoner van Gersloot, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 760 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 9 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Bolsward: mishandeling
Zondag omstreeks 00.50 uur vond in een discotheek aan de Dijkstraat een mishandeling plaats. Een portier, een 36-jarige inwoner van Bolsward, wilde in de discotheek een opstootje tussen twee mannen sussen. Eén van deze mannen, een 21-jarige inwoner van Witmarsum, was het hier niet mee eens en toen hij de discotheek moest verlaten, gaf hij de portier een kopstoot. De verdachte vluchtte vervolgens de discotheek uit en kon iets verderop worden aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. De portier deed aangifte. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: Cambuur Den Bosch
Zaterdagavond werd de wedstrijd Cambuur Den Bosch gespeeld. De wedstrijd werd met 3 0 door Cambuur verloren. Bij deze wedstrijd werden een sectie ME ingezet, alsmede drie interventieteams. Na de wedstrijd moest de politie in actie komen toen Cambuurfans de bussen van de Den Boschsupporters (60 man/ 3 busjes) wilden belagen in de Coopmanstraat. Twee Cambuursupporters werden aangehouden en tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Nadat de busjes waren vertrokken, keerde de rust weer. Tijdens de wedstrijd waren er geen onregelmatigheden.

Leeuwarden: brand fietsenhok
Zondag omstreeks 01.45 uur werd brandgesticht in een fietsenhok aan de Thijs Feenstraweg. De brand werd door bewoners ontdekt. De brandweer heeft het vuur geblust. In het midden van het fietsenhok stond een bromfiets waar de brand waarschijnlijk is begonnen. De schade bleef beperkt. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Harkema: vernieling ruit
Zondag omstreeks 02.55 uur werd een 30-jarige inwoonster van Harkema aangehouden ter zake vernieling. De vrouw had kort daarvoor een ruit van een woning aan het Ds, Tiesingaplein vernield. De bewoonster, een 37-jarige vrouw, deed aangifte. De aanleiding tot de vernieling moet gezocht worden in de relationele sfeer. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen haar werd proces-verbaal opgemaakt.

Dokkum; onder invloed
Zondag omstreeks 04.15 uur werd op het Harddraverspark een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 29-jarige inwoner van Dokkum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 735 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 8 uren, Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: inbraak winkel
Van zaterdag op zondag werd ingebroken in een winkel aan de Wismastate. Aan de achterzijde werd een deur opengebroken. Uit de winkel werden een dvd-speler en twee computerkasten weggenomen. Een medewerker van het bedrijf, een 31-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Appelscha: kermis
Nadat het de afgelopen twee avonden onrustig was geweest, bleef het deze avond in Appelscha rustig. De politie surveilleerde extra in het dorp. Er zijn geen ongeregeldheden geweest. De kermis sloot om ongeveer middernacht.

Leeuwarden: diefstal fietsen
Zondag omstreeks 03.35 uur werden op het Stationsplein twee jongens aangehouden, die trachtten een aldaar staande fiets te stelen. De beide verdachten, een 20-jarige inwoner van Beetgum en een 20-jarige inwoner van Menaldum, werden op heterdaad betrapt. De inwoner van Menaldum verzette zich bij zijn aanhouding. De verdachten werden overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachten werd proces-verbaal opgemaakt en in de loop van zondag zijn ze weer in vrijheid gesteld.

Sneek: dealen XTC
Zondag omstreeks 02.30 uur werd in een horecagelegenheid aan de Kleine Kerkstraat een 23-jarige inwoner van Sneek aangehouden ter zake dealen. De verdachte werd door het personeel van de horecagelegenheid aangehouden. Hij bleek in het bezit te zijn van 21 XCT-pillen. Deze pillen werden in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Balk: lastige jeugd
Afgelopen nacht was het verschillende malen onrustig met de uitgaands jeugd. Omstreeks middernacht kwam er een melding binnen dat een groep uit Wijckel en Oudemirdum vervelend was bij de discotheek. Sommigen hadden een lokaalverbod en wilden desondanks toch naar binnen. De groep wilde niet vertrekken. Hierop werd een 20-jarige man uit Wijckel aangehouden, waarop de rust enigszins weer keerde. Omstreeks 01.00 uur waren weer een aantal mensen de disco binnengedrongen, die aldaar niet mochten zijn. Door de portiers werden deze met de nodige schermutselingen weer naar buiten gewerkt. Hierbij zijn over en weer verschillende klappen gevallen. Eenmaal buiten wilde de groep niet vertrekken. Om escalaties te voorkomen werd met behulp van collegas van de omliggende posten een charges uitgevoerd, waarbij het plein voor de disco werd ontruimd. Hierbij zijn verschillende klappen gevallen. Ook de politiehond moest worden ingezet, Twee mannen, een 26-jarige inwoner van Balk en een 20-jarige inwoner van Oudemirdum, werden aangehouden. Na de charges keerden de rust weer. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Leeuwarden: belediging
Zondag omstreeks 05.30 uur werd een 19-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden ter zake belediging. De verdachte liet op de Sophialaan zijn ontblote achterwerk aan passerende agenten zien en riep daarbij beledigende taal. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Wolvega: vernieling
Zondag omstreeks 04.50 uur werden op de Hoofdstraat Oost 5 jongens aangehouden ter zake vernieling. De vijf hadden kort daarvoor een winkelruit vernield en liepen te slepen met stoelen van een terras. De vijf, een 23-jarige inwoner van Heerenveen, een 19-jarige inwoner van Nijeholtpade en drie inwoners van Wolvega van 20, 19 en 19 jaar, werden overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachten werd proces-verbaal opgemaakt. De mannen verkeerden onder invloed van alcohol.

Leeuwarden: inbrekers aangehouden
Zondag omstreeks 08.45 uur werd ingebroken bij een winkel aan de Gedempte Keizersgracht. De ruit van de winkel werd vernield en uit de winkel werd een dekbed weggenomen. Een medewerker van de winek, een 39-jarige inwoner van leeuwarden, deed aangifte. Door omstanders werden twee verdachten gesignaleerd bij de winkel. Aan de hand van het opgegeven signalement konden de verdachten op de Tweebaksmarkt worden aangehouden. De verdachten, 35 en 31 jaar, werden overgebracht naar het bureau. Het dekbed werd in de Herenstraat teruggevonden. De verdachten zijn ingesloten.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272