MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

10-05-2002
MKB-Nederland: loonmatiging eindelijk ook FNV inzet MKB-Nederland is verheugd dat de FNV haar cao-onderhandelaars oproept tot loonmatiging. De FNV komt hiermee eindelijk tot inkeer en neemt de visie van werkgevers over om de cao-lonen niet te hard te laten stijgen. Economische groei staat voorop en daarvoor is het noodzakelijk dat de arbeidskosten per eenheid product niet harder stijgen dan de arbeidsproductiviteit.

Het bedrijfsleven heeft volop de ruimte nodig om te ondernemen. Dit kan alleen als de loonkosten echt worden beperkt en niet wordt gekozen voor korte-termijn inkomenspolitiek, aldus MKB-Nederland. Zo ontstaat een op langere termijn stabiele economie met werkgelegenheidsgroei in plaats van een groter aantal werklozen. Het CPB prognosticeert nu reeds een groei van het arbeidsaanbod van 1% terwijl de werkgelegenheidsgroei achterblijft. De werkloosheid zal dit jaar dan ook toenemen.

In recent NIPO-onderzoek van MKB-Nederland blijkt opnieuw dat de afzet blijft dalen en de omzet achterblijft, hetgeen wijst op toenemende prijsconcurrentie. Investeren is noodzakelijk om de economie weer te laten groeien. Het CPB raamt voor dit jaar een groei van slechts 1,5%. Nederland blijft hiermee verontrustend achter bij de rest van Europa. Voorkomen moet worden dat de inflatie hoger uitkomt dan in het Eurogebied. De sleutel hiervoor is loonmatiging, aldus MKB-Nederland. Verantwoord loonkostenbeleid is noodzakelijk om risico\'s van afnemend rendement in de nabije toekomst zoveel mogelijk te beperken. De wijze waarop dit beleid wordt ingevuld, is afhankelijk van de sectorspecifieke situatie. Resultaat-afhankelijke beloning kan hieraan een bijdrage leveren, zodat de lonen kunnen mee-ademen met de economische conjunctuur.