Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting


Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting

TransplantErendag 2002 - hommage aan de donoren

14-03-2002
Plotseling verlies je een dierbare. In alle ellende en rouw bij het sterfbed komt een arts aan de nabestaanden vragen of de organen van de overledene gebruikt mogen worden als donororganen. De moed en kracht van de nabestaanden om deze vraag met "ja" te beantwoorden, zijn bewonderenswaardig. Om deze mensen, en uiteraard de donoren zelf, te eren, wordt om de twee jaar een TransplantErendag georganiseerd. Zonder die onzelfzuchtige donoren en de ruimhartige nabestaanden die toestemming hebben gegeven voor donatie, zouden veel patiënten die wachtten op een donororgaan niet meer in leven zijn geweest.

Vrijdag 10 mei 2002 wordt voor de derde keer een TransplantErendag gehouden. Evenals in 2000 is de Domkerk te Utrecht de plaats waar nabestaanden van donoren, en getransplanteerden samenkomen om stil te staan bij dat moment waarop de één een dierbare verloor en de ander een nieuw leven tegemoet ging.

De sfeervolle entourage van de Domkerk is bij uitstek geschikt voor een plechtigheid als deze. Een kerk geeft de rust en stilte om de dingen van alledag even te vergeten en tot bezinning te komen. Weer even terug te denken aan dat moment waarop een medemens overleed. Die man, vrouw of dat kind dat na zijn of haar dood orgaandonor wilde zijn. Een volledig vrijwillige keuze maar met ingrijpende gevolgen voor ernstig zieke patiënten van wie het leven gered werd door een orgaantransplantatie.

De meeste getransplanteerden hebben hun eigen herdenkingsdag: de transplantatiedag, een tweede maar belangrijke 'verjaardag'. Maar er zijn ook getransplanteerden die juist die dag niet willen vieren uit respect voor hun donor. Er is immers iemand overleden. Voor sommige getransplanteerden is het wel eens een worsteling om uiting aan hun gevoelens te geven. Ze kennen de donor niet en kunnen de nabestaanden dus niet bedanken voor de 'gift voor leven'. Positief gevolg van deze worsteling is dat mensen zich creatief gaan uiten in gedichten, tekeningen, of muziek. Deze TransplantErendag kan daardoor omlijst worden met harmonieuze muziek en mooie woorden.

De TransplantErendag is bedoeld om getransplanteerden en nabestaanden van donoren met elkaar in contact te brengen. Een nabestaande vertelt hoeveel troost hij put uit de gedachte dat het leven van één of meerdere patiënten is gered door het doneren van organen. Getransplanteerden op hun beurt geven blijk van hun dankbaarheid en vreugde. Dankzij de donor hebben ze een nieuw, kwalitatief beter leven gekregen. Door het voordragen van zelf geschreven gedichten, brieven of korte teksten verwoorden de sprekers namens iedereen die zij vertegenwoordigen gevoelens van diep respect voor die mens die bij leven al aan de toekomst van een ander dacht.

Wat: TransplantErendag 2002
Waar: Domkerk te Utrecht
Wanneer: 10 mei 2002 (vrijdag na Hemelvaart)
Hoe laat: 12.00 - 15.00 uur
Opgeven: Stichting Transplantatie Nu! (STNu!), telefoon: (035) 691 26 68

© NCFS, Dr. A. Schweitzerweg 3, 3744 MG Baarn telefoon 035 - 64 79 257, fax 035 - 64 79 489, e-mail info@ncfs.nl

Geregistreerd bij het Centraal Bureau Fondsenwerving