Productschappen Vee, Vlees en Eieren

Persbericht nr. 20, 8 mei 2002

Aantal varkens en biggen daalt sterker dan verwacht


-effecten opkoopregeling en dierziektesituatie-
In het jaar 2001 is de Nederlandse varkensstapel ruim 10% gekrompen. Deze daling is groter dan de gemiddelde daling in de afgelopen jaren. Dit is vooral het gevolg van MKZ en overheidsmaatregelen. Ook elders in Europa daalde de varkensproductie door dierziekten. In 2002 neemt in veel lidstaten het aantal varkens weer toe, echter niet in Nederland. De cijfers en prognoses zijn in het bestuur van het Productschap Vee en Vlees (PVV) gepresenteerd.

In tegenstelling tot de ontwikkeling in vele andere lidstaten, krimpt in 2002 de Nederlandse varkenstapel verder. Eind 2002 is de stapel zo'n 11,5% kleiner dan in 2000. De afname van het aantal varkens is ondermeer het gevolg van de eerste opkoopregeling. Maar ook doordat vooral oudere ondernemers zonder bedrijfsopvolging of met een neventak varkens hun bedrijf hebben beëindigd. Tevens heeft de dierziektesituatie geleid tot marktverstoringen. Het effect van de tweede opkoopreling is naar verwachting nog groter kijkend naar het grote aantal aanmeldingen. Het grote animo hiervoor komt door de MKZ-uitbraak en het slechte toekomstperspectief. In 2001 hebben Nederlandse ondernemers veel minder dan hun buitenlandse collegae kunnen profiteren van de hoge Europese varkensprijzen, zodat de financiële reserves veel geringer zijn.

Structurele daling biggenoverschot

Mocht 95% van de aanmeldingen voor de 2de opkoopregeling geëffectueerd worden, dan verdwijnen meer zeugenplaatsen dan vleesvarkensplaatsen. Het aantal biggen zal daardoor met één miljoen meer afnemen dan het aantal vleesvarkens. Vanaf eind 2002 daalt daardoor het structurele biggenoverschot. Uit het oogpunt van diergezondheid en dierenwelzijn is dit een positieve ontwikkeling omdat deze biggen veelal ver buiten Nederland worden afgezet.

Ontwikkelingen in Europa

Nadat in het jaar 2000 en 2001 de varkensstapel in Europa daalde, groeit deze weer in 2002. De groei vindt in alle lidstaten plaats behalve in Nederland, België en Griekenland. De toename van het aanbod is het grootst in Portugal (5,1%), Zweden (4,5%), Spanje (4%), Denemarken (3,1%) en Duitsland. De productiestijging is wel lager dan vorig jaar werd verwacht. Als gevolg hiervan daalden de prijzen in de eerste maanden van 2002 minder. Rond de zomermaanden zullen de prijzen zelfs iets verbeteren, waarna in het vierde kwartaal de prijzen volgens eerdere verwachting verder zullen dalen.