FNV
FNV maant overheid en werkgevers over loonkosten
Publieksvoorlichting - publieksvoorlichting@vc.fnv.nl
Overheid en werkgevers doen te weinig om de stijging van de loonkosten te beteugelen. In vergelijking met het buitenland lopen die de laatste jaren te snel op, waardoor de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven verslechtert. Dat zegt CAO-coördinator Henk van der Kolk van de vakcentrale FNV.
Overheid en werkgevers kunnen meer doen om de loonkostenstijging tegen te gaan. Deze stijging is nadelig voor de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven ten opzichte van het buitenland, aldus Henk van der Kolk CAO-coördinator van de FNV-vakcentrale. "Als FNV zijn wij niet als enigen verantwoordelijk voor de loonkosten. Onze bonden zitten tot nu toe uitstekend op koers met een gemiddelde CAO-loonstijging van 3,3 procent. De overheid daarentegen stelt de premies te hoog vast en veel werkgevers geven boven op de overeengekomen loonsverhoging vaak nog allerlei bonussen en extraatjes. Dit werkt allemaal door in de ontwikkeling van de loonkosten."
De FNV-bonden onderhandelen dit jaar met een maximale looneis van 4 procent waarbij de inzet per sector varieert. "Dit is en blijft het CAO-beleid voor 2002", stelt Van der Kolk die daaraan toevoegt dat de inflatie de ondergrens blijft. "Daar gaan we niet onder zitten." Van der Kolk verwijt de overheid de inflatie onnodig aan te jagen door de soms "buitensporige verhoging" van de lokale lasten. De CAO-coördinator wil niet vooruitlopen op de looneis voor volgend jaar. "Daar gaan we in het najaar pas met de bonden over praten. Dan zijn ook de ramingen van het Centraal Planbureau over 2003 bekend."
8 mei 2002
Het laatste nieuws van de FNV vindt u elke dag op http://www.fnv.nl/nieuws.
Meer weten over uw salaris? Ga naar www.loonwijzer.nl of www.vrouwenloonwijzer.nl