Jaarbeurs Utrecht


Persberichten Perskamer : Lokale omroepen

CG-RAAD BLIJ MET VOL PROGRAMMA SUPPORT

Support 2002, die alweer z'n zesde editie beleeft, staat bol van de activiteiten. Niet alleen bijvoorbeeld op het centrale ADL Doeplein, waar bezoekers allerlei praktische hulpmiddelen kunnen uitproberen, maar ook elders op de beurs is er van alles te doen.

Het activiteitenprogramma is tijdens Support, het grootste evenement in de Benelux voor iedereen met een handicap of chronische ziekte, groter dan ooit. 'Door het ruimte aanbod is Support dé plaats om nieuwe mogelijkheden te ontdekken', zegt Jan Troost, voorzitter van de CG-Raad.

Support 2002, die alweer z'n zesde editie beleeft, staat bol van de activiteiten. Niet alleen op het centrale ADL Doeplein, waar bezoekers allerlei praktische hulpmiddelen kunnen uitproberen, maar ook elders op de beurs is er van alles te doen. Er is bijvoorbeeld een kartbaan waar bezoekers in aangepaste karts wedstrijden kunnen rijden. Bij de spetterende openingsact van Support 2002 spelen de racemonsters een prominente rol.

Het sportprogramma van de vorige edities van Support, georganiseerd door de NebasNsg wordt wegens succes geprololongeerd en verder uitgebreid. Er zijn presentaties van badminton, rolstoeldansen en judo voor blinden en er zijn sportclinics waar bezoekers hun favoriete sport kunnen uitproberen. In aangepaste golfmobielen kan zelfs een balletje worden geslagen op de golfcourt.

CG-Raadvoorzitter Jan Troost is een fervent voorstander van een vol activiteitenprogramma tijdens Support. 'De beurs gaat over het hele leven en niet alleen over de beperkingen die het leven met een handicap met zich meebrengt. Een bezoeker is immers ook ouder, gaat op vakantie, wil sporten en staat aan het einde van de dag in de keuken.' Troost juicht het toe dat gehandicapten zich breed oriënteren. 'Je kan wel hulpmiddelen aanvragen en afwachten wat je krijgt, maar als mensen weten wat er te koop is, kunnen ze het aanbod ook beïnvloeden. Bezoekers kunnen ter plekke hun wensen en ideeën met leveranciers bespreken. Een goed voorbeeld zijn de aangepaste keukens. Jarenlang waren die alleen in wit leverbaar, nu zijn ze er in alle soorten en maten.'

Nico Been, directeur van Fakir Medical Services specialist in woningaanpassingen, beaamt dat. Fakir is een van de exposanten die tijdens Support een deel van het kooktheater inrichten. 'Vrijwel het hele gamma in 'gewone' keukens is nu ook in aangepaste vorm leverbaar. Dat blijkt ook wel uit de in hoogte verstelbare keuken die wij als onderdeel van het kookeiland neerzetten. We willen heel duidelijk laten zien dat er voor iedere smaak wat te koop is, of het nu design, klassiek, landelijk of Italiaans is. En bezoekers krijgen volop de gelegenheid te ervaren hoe het is om bijvoorbeeld vanuit een rolstoel een warme pan op het aanrecht te schuiven. Dat is vooral belangrijk als ze zelf op het punt staan een aangepaste keuken te krijgen.'

Het kooktheater is op Support te vinden achter in Hal 7. Kookliefhebbers kunnen per e-mail
(support@jaarbeursutrecht.nl) hun spannende, lekkere en gemakkelijk te bereiden recepten inleveren. Een deskundige kok maakt daaruit een keuze en zorgt ervoor dat de heerlijkheden tijdens Support bereid kunnen worden. Inzenders van recepten die tijdens de beurs worden gekookt, ontvangen gratis toegangskaarten.

Support bruist vier dagen lang van de activiteiten. De modeshow gaat op herhaling. Op het grote podium met catwalk presenteren mannequins met of zonder rolstoel een wervelende show waarin confectiekleding en aangepaste kleding modieus met elkaar worden gecombineerd. Ook het rolstoeldansen is terug. Een groep enthousiaste dansliefhebbers laat zien dat ook met twee wielen flink geswingd kan worden op topveertigmuziek.

Het internetcafé wordt georganiseerd in samenwerking met Drempels Weg, een landelijke campagne voor toegankelijk internet voor mensen met een handicap. Drempels Weg demonstreert de nieuwste hulpmiddelen en houdt lezingen en workshops over het internet. Dit is onderdeel van een uitgebreid lezingenprogramma, zowel voor mensen met een handicap als voor vakmatige bezoekers. Voor iedere vakdoelgroep, van WVG-ambtenaar tot ergotherapeut, is er een op de specifieke wensen afgestemd programma. Support maakt dit mogelijk in samenwerking met exposanten, beroepsverenigingen en patiëntenorganisaties.

In het vakantiepaviljoen komen ook trips voor durfals aan bod, zoals duikreizen. 'Natuurlijk is niet alles voor iedereen mogelijk', zegt Jan Troost van de CG-Raad. 'Maar ik heb ook niet het geld voor een peperdure reis naar een tropisch oord. Toch kijk ik wel verlekkerd naar plaatjes van een zonovergoten wit palmenstrand. Iedereen mag dromen, daarbij maakt het niet uit of je wel of geen een beperking hebt.'

Support is het grootste evenement in de Benelux voor mensen met een handicap of chronische ziekte, hun partners, vrienden en/of kinderen en degenen die er beroepshalve mee te maken hebben. De beurs is van donderdag 30 mei tot en met zondag 2 juni in Jaarbeurs Utrecht. Het beursprogramma beslaat een ruim aanbod aan thema's en onderwerpen die voor gehandicapten of chronisch zieken belangrijk zijn, variërend van ADL-hulpmiddelen en hulpmiddelen voor blinden, slechtzienden, doven en slechthorenden tot informatievoorziening en communicatie, fysiotherapie en aanpassingen van de auto, de keuken, het sanitair en de werkplek. Er is tijdens Support ook veel aandacht voor persoonlijke interesses als mode, sport, vakantie, recreatie en entertainment. Support is tweejaarlijks en wordt voor de zesde keer gehouden. Jaarbeurs Exhibitions & Media organiseert het evenement in nauwe samenwerking met de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad), de Fireva, REVANED en de NebasNsg.



Jaarbeurs Utrecht