CBS

Omzetvolume detailhandel in eerste kwartaal lager

In het eerste kwartaal van 2002 is het omzetvolume van de detailhandel 1,1 procent lager uitgekomen dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Uit voorlopige cijfers van het CBS blijkt dat de omzet in deze periode met 4 procent is toegenomen. Winkelen is 5,2 procent duurder geworden, vooral bij de winkels in voedingsmiddelen zijn de prijzen flink gestegen.
In het eerste kwartaal heeft de consument voor 18,1 miljard euro bij de detailhandel uitgegeven, gemiddeld 2650 euro per huishouden. Zestig procent hiervan (1600 euro) is besteed bij de non-foodsector.

Volumedaling bij voedingsmiddelenwinkels
De foodsector heeft in het eerste kwartaal het omzetvolume met 1,3 procent zien dalen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De prijzen zijn in deze periode met 6,3 procent relatief sterk gestegen. De omzet in de foodsector is het eerste kwartaal met 4,9 procent gegroeid. De supermarkten, de grootste groep in de voedingsmiddelensector, noteren de eerste drie maanden een omzetstijging van 5,3 procent. De speciaalzaken, zoals groentewinkels, slagers en slijters hebben de omzet minder zien toenemen.

Ook non-foodsector ziet volume afnemen
Ook in de non-foodsector van de detailhandel is het omzetvolume in het eerste kwartaal gedaald in vergelijking met vorig jaar (-0,9 procent). De prijzen zijn in deze periode met 4,3 procent gestegen, de omzet met 3,4 procent.
De doe-het-zelfbranche boekte in het eerste kwartaal een relatief sterke omzetgroei. Ook de textielsupermarkten en de winkels in consumentenelektronica hebben de omzet meer dan gemiddeld zien groeien. De winkels in woninginrichtingartikelen hebben deze periode een lagere omzet gerealiseerd.

Technische toelichting
De totale detailhandelsomzet omvat zowel de door winkels (food en non-food) behaalde omzet als de omzet van de postorderbedrijven en de ambulante handel. De hier gepresenteerde uitkomsten hebben een voorlopig karakter. Tenzij anders vermeld, wordt de ontwikkeling gegeven ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar. Bij de beoordeling van de maandelijkse omzetverandering dient men rekening te houden met het verschil in koopdagen. Zo heeft maart dit jaar een zondag meer, maar een donderdag minder dan maart 2001. Ook valt Pasen dit jaar in maart en vorig jaar in april.

Voor achtergrondinformatie en meer details over dit onderwerp kunt u contact opnemen met dhr. P.J. Mooijman, tel. (070) 337 44 71.

Overige informatie kunt u verkrijgen bij de persdienst van het CBS.
Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-092
8 mei 2002
9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken
Persbericht