Ministerie van Financiën

Postbus 20201 Postbus 20301

2500 EE Den Haag 2500 EH Den Haag

T 070 342 8962 T 070 370 6870

F 070 342 7918 F 070 370 6444


---

---

Ons kenmerk

FM 2002/563-M

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Plein 2

2511 CR Den Haag

Onderwerp Den Haag

Aanbieding Jaarverslag 2001 van het

Financieel Expertisecentrum (FEC)

Bijgaand doen wij u, mede namens de staatssecretaris van Financiën, het Jaarverslag 2001 van het Financieel Expertisecentrum (FEC) toekomen. Het FEC brengt eenmaal per jaar verslag uit van zijn activiteiten aan de Ministers van Financiën en van Justitie. De Minister van Financiën heeft de Kamer toegezegd om haar deze jaarlijkse rapportage te doen toekomen.

Het FEC is bij besluit van 31 december 1998 (Staatscourant 1999, nr. 32) van de Ministers van Financiën en van Justitie, alsmede van de staatssecretaris van Financiën ingesteld. Het FEC heeft als doel het bevorderen van de integriteit van de financiële sector. Hiertoe zijn onder meer een Informatieoverleg (IO) en een Selectieoverleg (SO) ingesteld. Door het IO worden werkgroepen ingesteld die zich richten op het uitwisselen van niet-subjectgebonden informatie. De werkgroepen inventariseren en beschrijven mogelijke integriteitsrisico?s. Deze werkgroepen vormen een belangrijk instrument voor de bevordering van de deskundigheid van de participanten.

In het SO wordt, met inachtneming van ieders taken en wettelijke bevoegdheden, subjectgebonden informatie uitgewisseld en worden ten aanzien van concrete gevallen keuzes gemaakt voor te nemen maatregelen van bestuursrechtelijke of strafrechtelijke aard.

In het Jaarverslag 2001 van het FEC treft u een overzicht aan van de activiteiten die het FEC heeft ontplooid in het kader van het IO en het SO.

Binnen het IO zijn vier werkgroepen, ?Fiscale informatie voor STE, PVK en DNB? en ?Geldelijke overmakingen?, ?Niet-geregistreerde groene instellingen? en ?Participatieregelingen?, afgerond.

Daarnaast zijn in 2001 twee andere werkgroepen actief geweest, te weten ?Back-to-backleningen? en ?Wisselkantoren?. Tevens is een voorbereidende werkgroep ?Terrorismefinanciering en -bestrijding? gestart.

In het SO is, onder leiding van het Openbaar Ministerie, een regiegroep ?Niet-geregistreerde groene instellingen? gestart, waarin de betrokken organisaties 30 instellingen hebben onderzocht.

Daarnaast zijn in het SO verschillende casus ingebracht waarover, waarin dankzij het FEC, op bilateraal niveau afspraken zijn gemaakt over de beste behandeling.

Door de geheimhoudingsbepalingen in de diverse wetten is het niet altijd mogelijk de subjectgebonden informatie die bij de participanten beschikbaar is met alle deelnemers uit te wisselen. Teneinde deze informatie-uitwisseling te verbeteren en het SO optimaal te laten functioneren is het afgelopen jaar een onderzoek uitgevoerd om vast te stellen in hoeverre de geheimhoudingsbepalingen in de diverse wetten de ruimte bieden om in het kader van de taakstelling van het FEC te komen tot subjectgebonden informatie-uitwisseling. Naar aanleiding van dit onderzoek heeft de Begeleidingscommissie FEC een werkgroep ingesteld die de bouwstenen voor een Wet op het FEC in kaart zal brengen, langs de lijnen zoals beschreven in het desbetreffende onderdeel van de Nota Integriteit Financiële sector en terrorismebestrijding (Kamerstukken 28 106).

Drie jaar na ondertekening van het instellingsbesluit vindt een evaluatie plaats van de werkzaamheden en resultaten van het FEC. Ter voorbereiding op deze evaluatie wordt momenteel door de Universiteit Utrecht een onderzoek uitgevoerd.

De samenwerking tussen de FEC-participanten is ook het afgelopen jaar productief gebleken. Bij de participanten bestaat alom de mening dat het FEC als samenwerkingsverband toegevoegde waarde heeft.

DE MINISTER VAN FINANCIËN, DE MINISTER VAN JUSTITIE,

Bijlage:

FEC Jaarverslag 2001