Ingezonden persbericht

Taarters en milieu-activisten ten onrechte gecriminaliseerd

Sinds de aanslag op Fortuyn worden ineens degenen die maanden geleden een geheel ander soort actie tegen dezelfde persoon voerden, in verband gebracht met de moordaanslag. Daarbij wordt ook weer voortdurend de leugen herkauwd als zouden de taarten die naar Pim Fortuyn gegooid werden, hebben bestaan uit poep of braaksel. In een artikel in Extra! (zie: www.extra-media.nl/nummer08/taart.htm) werd dit al eens eerder uit de doeken gedaan. De Telegraaf van 7 mei 2002 beweert echter weer in een onderschrift bij een foto dat hij werd "beloond met twee taarten, gevuld met kots en stront...". Dat is dus geheel door de krant uit de duim gezogen. Wat er in werkelijkheid tijdens de actie gebeurde, was dat elders in de ruimte een potje met (stinkend) boterzuur geopend werd. Journalisten hebben er vervolgens van gemaakt dat de stank wel van de taarten afkomstig zal zijn geweest. Met de taarten zelf was niets aan de hand, het waren eerlijke handgemaakte lekkernijen.

Ook op radio en televisie werd veelvuldig gerefeerd aan de taartactie. De advocaat van Pim Fortuyn, Oscar Hammerstein suggereerde zelfs: "nu is het een taart, de volgende keer een steen of een mes." Dit terwijl taartengooiers juist voor dat middel kiezen omdat ze zich ludiek en zonder geweld willen verzetten. Taarten worden gebruikt om te voorkomen dat politieke stijd met wapens gevoerd wordt.

Eenzelfde criminalisering van activisten vindt momenteel plaats door te benadrukken dat de moordenaar van Fortuyn uit de "extreem linkse hoek" komt. Zijn collega's bij het uiterst pacifistische Milieu Offensief (een groep waartoe bijvoorbeeld iemand als Koos van Zomeren behoort) noemen hem echter overspannen en het zou dus juister zijn om het motief voor de moord in deze persoonlijke geestesgesteldheid te zoeken. Door een link te leggen tussen (milieu)-activisme en de moord wordt een verband gesuggereerd dat uiteindelijk kan leiden tot een hetze tegen iedereen die zich nog ergens voor durft in te zetten. Mocht de dader journalist bij De Telegraaf zijn geweest of verkoper van breedbeeldtelevisies dan zou niemand op het idee zijn gekomen om te suggereren dat de motieven van de dader bij "de media" of "het bedrijfsleven" zouden liggen. Wij hopen dat de media hierin enige nuance willen aanbrengen en de aangerichte schade op gepaste wijze herstellen. Evenals de moord op Pim Fortuyn is ook deze vorm van berichtgeving een bedreiging van de democratie.

M. Hulsing, P. Pubben, E. Grooters
Redactie van Extra!

Patrick Pubben
Redacteur Extra!

www.extra-media.nl

Tel 020 528 60 10 / 020 612 96 80