KERKEN IN ACTIE

Waarnemers terug uit Israel en Palestijnse Gebieden

DIT IS EEN PERSBERICHT VAN United Civilians for Peace (UCP)

Utrecht, 6 mei 2002

Nederlandse waarnemers Israël en Palestijnse Gebieden keren thuis

Woensdagochtend 8 mei arriveren acht Nederlanders die drie maanden hebben waargenomen in Israël en de Palestijnse Gebieden terug in Nederland. Het is de tweede groep waarnemers in het kader van het project United Civilians for Peace (UCP).

Het UCP-project, een initiatief van ICCO, Cordaid, Novib, Pax Christi, IKV en Kerkinactie, startte november vorig jaar. De uitgezonden waarnemers signaleren en rapporteren schendingen van mensenrechten en leveren een bijdrage aan het publieke debat in Nederland over de toestand in de regio.

De acht waarnemers verbleven in tweetallen in Gaza, Bethlehem, Ramallah en Oost-Jeruzalem. Toen het Israëlische leger na de belegering van het kantoor van Arafat in Ramallah o.a. ook Bethlehem binnentrok, evacueerde de groep zich tijdelijk in Oost-Jeruzalem. Direct na terugtrekking van het Israëlische leger bezochten de waarnemers o.a. Nabloes en Jenin. Ze vergezelden voedsel- en medicijnentransporten, interviewden dertig Palestijnse burgers na de verwoesting van Jenin. Ook spraken zij met inwoners van Joodse nederzettingen op de West Bank.

Inmiddels bereidt UCP de uitzending van een derde groep waarnemers voor. De groep volgt nu een training en hoopt eind mei te vertrekken.