Novem

Praktijkbijeenkomsten

'Toepassing IT in de voedings- en genotmiddelenindustrie'

Op donderdag 7 maart 2002 is een workshop gehouden voor MKB-bedrijven over toepassing van IT (informatietechnologie) in de voedings- en genotmiddelenindustrie. De cases die gepresenteerd zijn tonen hoe door toepassing van IT het productieproces verbeterd kan worden en welke positieve gevolgen dit heeft voor het milieu en het energiegebruik. Deze zomer of kort daarna zullen nog twee IT-bijeenkomsten gehouden worden voor de voedings- en genotmiddelenindustrie en de chemie. Informatie over data en plaats volgt nog, via deze site.

Aanleiding

Informatie en aanmelding

Programma

Aanleiding

Uit onderzoek blijkt dat veel kansen tot verbeteren van de bedrijfsvoering met IT onnodig blijven liggen. Deze workshops brengen een aantal kansen op een praktische wijze voor het voetlicht. De thema's sluiten aan bij de primaire aandachtsvelden van de voedings- en genotmiddelenindustrie. De nadruk zal daarbij liggen op toepassing van IT in en rond het productieproces. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kwaliteitsbeheer, waarbij tracking en tracing een steeds prominenter rol gaan spelen en waarbij IT een krachtig hulpmiddel is. Verder vraagt de markt steeds meer variatie in producten. Dit vergt een flexibele besturing van de productieprocessen, waarvoor goed gestructureerde IT een basisvoorwaarde is. De workshop zal daarbij speciale aandacht schenken aan het verminderen van de milieubelasting, in combinatie met een betere beheersing van het productieproces.

Informatie en aanmelding

ARCADIS, Postbus 673, 7300 AR Apeldoorn, t.a.v. Ady van Dorst, telefax 055 - 5815592, e-mail: a.e.dorst@arcadis.nl. Vermeld bij aanmelding uw naam, e-mailadres, naam en adres van uw bedrijf, postcode, telefoon/telefax van uw bedrijf.

De deelnamekosten voor deze praktijkbijeenkomsten bedragen ¤ 45, over te maken op

RABO bankrekeningnummer 10.09.05.145, ten name van ARCADIS Apeldoorn, onder vermelding van de naam van de deelnemer.

Programma

15.30 Ontvangst

16.00 Welkom. Dhr. ir. D. Both, programma-adviseureider IT, Novem

16.15 Case: Opzet van een IT-systeem voor tracking entracing in de zalmketen

Dhr. B. van Panhuis, Foppen Paling & Zalm, Harderwijk

16.45 Case: Het zijn objecten die de toon in de automatisering zetten

Dhr. ing. B. Baars, UB Verkade Zaandam

17.15 Aperitief, soep, broodjesbuffet

18.15 Toepassing van informatietechnologie voor processturing in de voedingsmiddelenindustrie:

o Tracking & tracing ofwel naspeurbaarheid
o Procesoptimalisatie
o Receptuurgestuurd produceren

Dhr. ing. J.A. van der Veen, VIRO Food Leeuwarden

18.45 Afsluiting

19.00 Drankje, informatie-uitwisseling