Gemeente Westervoort

In verband met Hemelvaartsdag worden deze week de groene containers niet op vrijdag 10 mei, maar op zaterdag 11 mei geleegd. Tweede kamer verkiezingen Op woensdag 15 mei zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Dit is de plek waar 150 vertegenwoordigers van het Nederlandse volk in grote lijnen vastleggen hoe onze samenleving eruit ziet. De parlementariërs stemmen over wetten en wetsveranderingen die iedereen aangaan en controleren het werk van de regering. Door te stemmen kunt u meebepalen wie er straks in de Tweede Kamer zitten en zo invloed uitoefenen op het leven in Nederland in de komende 4 jaar.

Nederland heeft een parlementaire democratie. Ons parlement bestaat uit de Eerste en de Tweede Kamer. Nederlanders kiezen bij de nationale verkiezingen de mensen door wie zij zich willen laten vertegenwoordigen in de Tweede Kamer. De Koningin en de ministers vormen samen de regering, maar de Koningin is volgens de Grondwet onschendbaar en mag geen politieke uitspraken doen. De ministers zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de wetten.

Om onze democratie goed te laten functioneren werken rijk, provincies en gemeenten in de openbaarheid. U mag bij vergaderingen van de Tweede Kamer en de gemeenteraad aanwezig zijn. Bovendien doen de media verslag van debatten en discussies van politici. Er is zelfs een speciale Wet op de Openbaarheid van Bestuur die u het recht geeft om bijna alle schriftelijke stukken van de overheid te mogen zien.

Stemmen is één van de manieren om invloed te hebben op hoe we in Nederland samen leven. U bent niet verplicht om te stemmen. Maar wie niet stemt laat een mooie en eenvoudige kans lopen. De Tweede Kamer kan zijn werk het best doen, wanneer zoveel mogelijk mensen meedoen aan de verkiezingen. Alleen dan weten ze goed wat de meesten van ons willen.

De meeste mensen weten wel ongeveer waar de politieke partijen voor staan. Voor de verkiezingen doen partijen alle moeite om dit duidelijk te maken. Als u geen keus kunt maken, kunt met behulp van de Stemwijzer bepalen welke partij het best bij uw overtuigingen past. Deze vindt u op www.ukomttochook.nl of op www.stemwijzer.nl.

Caravans en aanhangers

Eigenaren of gebruikers van caravans, aanhangers en soortgelijke voertuigen parkeren deze soms geruime tijd op de openbare weg. Als redenen daarvoor geven zij vaak het uitpakken of winterklaar maken van de caravans, het ontbreken van stallingsruimte voor de caravan of aanhanger op eigen terrein of onbekendheid met het verbod uit de Algemene Plaatselijke Verordening voor de gemeente Westervoort (APV).

In artikel 5.1.5 van de APV is namelijk bepaald dat caravans, aanhangers en soortgelijke voertuigen niet langer dan drie dagen op de openbare weg binnen de bebouwde kom mogen staan. Daarbij leidt het verrijden van het voertuig naar een andere locatie niet tot de aanvang van een nieuwe termijn. Naast een overtreding van het verbod uit de APV leveren de caravans en aanhangers vaak overlast en ergernis op bij buurtbewoners, bijvoorbeeld omdat deze voertuigen in hun zicht zijn geplaatst of parkeerplaatsen innemen. Dit leidt weer tot klachten bij politie en gemeente.

De milieuwacht en de politie zien daarom toe op naleving van deze en andere bepalingen van de APV. Overtreders krijgen een waarschuwing met het verzoek een einde te maken aan de overtreding. Wanneer zij aan dit verzoek geen gehoor geven of een bepaling herhaald overtreden, volgt een proces-verbaal. In sommige gevallen treden milieuwacht en politie direct verbaliserend op. Ter illustratie: het in strijd met eerdergenoemd verbod laten staan van een caravan, aanhanger of soortgelijk voertuig kan bestraft worden met een boete van 40,00. In het uiterste geval kan de gemeente het voertuig op kosten van de overtreder laten verwijderen en vernietigen.

Meer inlichtingen over deze en andere bepalingen van de APV kunt u krijgen bij de heer Verstegen van de afdeling AJZ/VROM, telefoon 3179380.

Plaatsing van (bouw)materialen, containers e.d. op of aan de openbare weg

Geregeld komt het voor dat bijvoorbeeld een aannemer in opdracht van een burger onder meer containers, bouwmaterialen en dergelijke zonder vergunning plaatst op of aan de openbare weg. Vooral uit oogpunt van verkeersveiligheid en de gevolgen die dit plaatsen kan hebben voor de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van de gemeente als wegbeheerder is het plaatsen zonder vergunning ongewenst.

Artikel 2.1.5.1 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) geeft burgemeester en wethouders de mogelijkheid greep te houden op situaties die hinder of gevaar kunnen opleveren of ontsierend kunnen zijn. Het artikel verbiedt het plaatsen van voorwerpen of stoffen op of aan de weg zonder vergunning van burgemeester en wethouders. Onder het begrip openbare weg wordt verstaan:


1 de weg als bedoeld in de Wegenverkeerswet 1994 en de daaraan liggende en als zodanig aangeduide parkeerterreinen;


2 de - al dan niet met enige beperking - voor het publiek toegankelijke pleinen en open plaatsen, parken, plantsoenen, speelweiden, bossen en andere natuurterreinen, ijsvlakten en aanlegplaatsen voor vaartuigen;


3 de voor het publiek toegankelijke stoepen, trappen, portieken, gangen, passages en galerijen, welke uitsluitend tot voor bewoning in gebruik zijnde ruimte toegang geven en niet afsluitbaar zijn;


4 andere voor het publiek toegankelijke, al dan niet afsluitbare stoepen, trappen, portieken, gangen, passages en galerijen; de afsluitbare alleen gedurende de tijd dat zij niet door of vanwege degene die daartoe naar burgerlijk recht bevoegd is, zijn afgesloten.

Overigens geldt dit verbod niet als het gaat om voorwerpen of stoffen die noodzakelijkerwijs en tijdens een korte tijd op de weg zijn aangebracht in verband met het laden en lossen. Degene die werkzaamheden verricht of laat verrichten moet onmiddellijk na het beëindigen van de werkzaamheden, in elk geval voor zonsondergang, de voorwerpen of stoffen van de weg (laten) verwijderen en de weg (laten) reinigen.

De gemeente houdt toezicht op plaatsing van dit soort zaken en zal zonodig door het toepassen van bestuursdwang (bijvoorbeeld het weghalen van de materialen op kosten van de overtreder bij verkeersgevaarlijke situaties) naleving van de APV afdwingen. Ook kunnen politie en milieuwacht verbaliserend optreden.

Wij adviseren u om wanneer u voor het plaatsen van de eerdergenoemde materialen een deel van de openbare weg wilt gebruiken, bijvoorbeeld wanneer u uw huis gaat (ver)bouwen en deze materialen niet kwijt kunt op uw eigen perceel, contact op te nemen met medewerkers van de afdeling AJZ/VROM.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Verstegen van de afdeling AJZ/VROM, telefoon (026) 3179380.

Uitkomen met inkomen!

Van de Budgetconsulenten

Telefonisch spreekuur op het gemeentehuis iedere werkdag tussen 09.00 10.00 uur, tel: 31 79 630

Indien gewenst kunt u voor advies ook een afspraak maken met één van de budgetconsulenten

Geld uitgeven doen we allemaal. Of het nu gaat om de dagelijkse boodschappen of een nieuwe auto, het zak- en kleedgeld van de kinderen, de huur of de hypotheek en alle mogelijke vaste lasten.

Tijdens het telefonisch spreekuur kunt u met alle vragen over geld en vooral het uitgeven daarvan bij een van de budgetconsulenten terecht. U kunt dan informatie inwinnen over bijvoorbeeld het volgende onderwerp.

Afspraken over geldzaken

Als u getrouwd bent of met iemand samenwoont, moet u met uw partner afspraken maken over het geldbeheer. In dit informatieblad leest u:
* Over welke zaken u afspraken moet maken.
* Waarom praten over geldzaken belangrijk is.
Waarover afspraken maken?
Hieronder geven we een paar voorbeelden van vragen waarover u en uw partner afspraken moeten maken:

* Wie betaalt de rekeningen voor de huur, energie, verzekeringen, abonnementen, etc? Of wie houdt bij dat de automatische betalingen hiervoor op tijd betaald worden?

* Wie neemt geld op van de bank voor de boodschappen?
* Wie houdt bij hoeveel er uitgegeven wordt aan boodschappen?
* Wie zorgt ervoor dat er regelmatig gespaard wordt voor grote uitgaven?

* Wie doet alle rekeningafschriften en betaalbewijzen netjes in mapjes?

Samen doen
U en uw partner moeten allebei weten wat geldbeheer inhoudt. Stel dat u met uw partner heeft afgesproken dat u alles regelt. Uw partner zou zich nooit met geldzaken bemoeien. Als u ziek wordt, kan uw partner problemen krijgen. Hij weet bijvoorbeeld niet hoe hij een rekening moet betalen. Daarom is het belangrijk dat u regelmatig samen bekijkt hoe u er financieel voor staat. Belangrijke beslissingen neemt u natuurlijk samen!

Verkeersregelaars en verkeersbrigadiers

Sinds 1 mei 2000 is het voor iedere verkeersdeelnemer verplicht om aanwijzingen op te volgen van Verkeersregelaars. Verkeersregelaars zijn assistenten van de politie, die kunnen worden ingezet om het verkeer in goede banen te leiden. In een nieuw artikel van het Regelement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) is opgenomen dat weggebruikers verplicht zijn aanwijzingen op te volgen van verkeersregelaars. Volgt men een aanwijzing niet op, dan pleegt men een strafbaar feit. De verkeersregelaar meldt dit aan de politie die tot aanhouding kan overgaan. Verkeersregelaars zijn herkenbaar aan een oranje reflecterende jas of hesje met daarop, in wit reflecterende letters, de tekst Verkeersregelaar.

Er is een onderscheid te maken tussen de beroepsmatige verkeersregelaars die een officiële aanstelling moeten hebben en vrijwillige verkeersregelaars die met name bij regionale evenementen, zoals een carnavalsoptocht of een wandelmars kunnen worden ingezet. Deze laatste groep verkeersregelaars wordt per evenement aangesteld door de burgemeester, die deze bevoegdheid aan de politie kan doorgeven. Vervolgens worden deze verkeersregelaars geïnstrueerd door de politie. Het optreden van de verkeersregelaars tijdens het evenement vindt plaats onder toezicht van de politie.

Daarnaast zijn er ook nog verkeersbrigadiers. Deze hebben een beperktere bevoegdheid dan de verkeersregelaars. De taak van de brigadiers blijft beperkt tot het veilig laten oversteken van schoolkinderen en andere kwetsbare voetgangers. Het stopteken van de brigadier bent u dan ook verplicht op te volgen.