Gemeente Wassenaar

Veelgestelde vragen

Redding De Landbouw nabij
03-05-2002

De gemeente Wassenaar gaat proberen uitspanning De Landbouw aan de Zijdeweg te redden. Het café, dat dateert uit 1868, moet wijken voor de aanleg van de Noordelijke Randweg. Aan sloop van het historische gebouwtje is niet te ontkomen, maar Wassenaar onderzoekt nu of het mogelijk is om het te verplaatsen naar een plek in de directe omgeving. Het college van BenW reageert hiermee op diverse verzoeken uit de Wassenaarse bevolking. Ook de Monumenten Inventarisatie-commissie, waarin deskundigen van gemeente, provincie en rijk, heeft gepleit voor behoud van het boerderijtje. Burgemeester Van den Muysenberg overlegt op 6 mei met de gebruikers van het volkstuinencomplex Eigen arbeid, dat vlak naast de uitspanning is gelegen. De volkstuinders moeten wellicht een deel van hun parkeerplaats opofferen voor de verhuizing van De Landbouw. Volgens een woordvoerder van de gemeente Wassenaar is het nog niet duidelijk hoe de operatie moet worden gefinancierd.

De Landbouw was aanvankelijk het voorhuis van de boerderij die in de negentiende eeuw voor de familie Van der Velde is neergezet. Vandaar ook dat de meeste Hagenaars het etablissement kennen onder de naam 'Van der Velde'. De eerste drankvergunning werd al in 1881 verleend. Later zorgden de aanleg van de Hofpleinlijn, tussen Rotterdam en Scheveningen, en de bouw van Marlot en Mariahoeve voor nieuwe klandizie.

Bovendien was De Landbouw dankzij haar ligging vlak bij Duindigt altijd hét café van gokkers en bookmakers. Nadat de familie Van der Velde in de jaren zestig was vertrokken, ging de zaak diverse keren in andere handen over. Inmiddels is het pand in bezit van Rijkswaterstaat. Anneke en Eddy Koenders waren de laatste pachters. Zij veranderden het café na hun komst in 1983 gaandeweg in een petit-restaurant, zodat ze waren verlost van door drank benevelde vechtersbazen. Het doek voor De Landbouw viel op 31 augustus 2000. Mogelijk dat de gemeente Wassenaar nog voor een onverwachte comeback zorgt.

Bron: Haagsche Courant