Dolfinarium


Tweede Tuimelaar dolfijntje geboren in een week in Dolfinarium Harderwijk

Lagune nu leefomgeving voor drie generaties dolfijnen

publikatiedatum: 6mei 2002 auteur: Dolfinarium Harderwijk

Harderwijk, 6 mei 2002 - In De Lagune van Dolfinarium Harderwijk is in de nacht van 4 op 5 mei jl. rond 02.30 uur wederom een dolfijntje geboren. De Tuimelaar baby, dat inmiddels de naam 'Me'bidu draagt, is een meisje. Ze heeft de eerste kritische uren goed doorstaan. Op 3 mei jl. vond reeds de geboorte plaats van dolfijn Yola.

Het dolfijntje heeft de naam 'Me'bidu (spreek uit A may be do) gekregen. De naam betekent 'kleine' en is afkomstig uit de cultuur van de Canadese Kwakwaka'wakw indianen, waar De Lagune haar thema aan ontleent. Dit volk leeft in harmonie met de natuur. Dolfinarium Harderwijk wil haar gasten graag de boodschap meegeven: "Leer de natuur kennen en waarderen, gebruik haar waar nodig, maar houd haar wel in stand". Door de geboorte van 'Me'bidu leven er momenteel drie generaties dolfijnen in Dolfinarium Harderwijk.

Spannend eerste levensjaar Voor baby 'Me'bidu zal de komende tijd nog spannend en risicovol zijn. Jonge dolfijnen hebben in de eerste periode vrijwel geen weerstand. De moeder zal haar jong beschermen en regelmatig zogen. Via de moedermelk bouwt de baby zijn weerstand op. Dolfijnen zogen bij hun moeder tot ze anderhalf á twee jaar oud zijn. In de eerste weken zal er een constante observatie zijn vanuit de trainers. Hierbij wordt de ademhaling, het zooggedrag en sociaal gedrag van de dieren bijgehouden.

In voorgaande jaren zijn er reeds meerdere babydolfijnen geboren, maar twee geboortes zo vlak na elkaar is een bijzondere gebeurtenis. De kersverse moeders van 'Me'bidu en Yola hebben volop kunnen 'afkijken' en zullen naar verwachting hulp krijgen van de huidige moeders, die in het Dolfinarium ook wel 'tantes' worden genoemd. De babydolfijnen en moeders zwemmen samen met de ander dolfijnen in De Lagune. Bezoekers kunnen de dolfijnen zowel boven water bewonderen, als in het onderwaterpanorama.

Uniek leefgebied
De Lagune is een biotoop voor dolfijnen, zeeleeuwen, vissen en andere zeedieren. Nergens anders bestaat een dergelijk dolfijnonderkomen met zo'n uniek ecosysteem. Dit natuurlijke leefgebied, dat dit jaar haar 5-jarig jubileum viert, is 7.500 m2 groot en gevuld met 15 miljoen echt zeewater.

Kraamvisite
Dolfinarium Harderwijk is t/m 5 januari 2003 (m.u.v. 1e Kerstdag, oud- en nieuwjaarsdag). van 10.00 tot 18.00 uur geopend. Na 27 oktober 2002 is het park geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Noot aan de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Afdeling Marketing & Communicatie
Dolfinarium Harderwijk Tel.: (0341) 467 467