Waterschap Groot Salland

Ramspol, 6 mei 2002

Tweede balg van balgstuw opgeblazen en in reparatie

Ook de beschadigingen van het middelste balgdoek vallen mee. De reparaties aan de balgstuw kunnen ter plaatse worden uitgevoerd. Dat heeft het Waterschap Groot Salland bekend gemaakt nadat aannemer HBG civiel de middelste balg heeft opgeblazen en het balgdoek van binnenuit aan een grondige inspectie heeft onderworpen. De reparatiewerkzaamheden zijn inmiddels begonnen.

Beschadigingen
Tijdens de laatste testen van de stormvloedkering bleek eind vorig jaar dat het doek van de balg aan de Kampereilandzijde aan de binnenkant op een aantal plaatsen was beschadigd. Ook heeft de aannemer gemerkt dat de plastic beschermdoppen waren beschadigd. Deze doppen liggen over de bouten van de geleiderollen waarmee het balgdoek na gebruik in de drempel wordt opgevouwen. Nadat deze balg weer was neergelaten hebben duikers vervolgens geconstateerd dat het balgdoek wel goed langs de geleiderollen was gegleden en netjes lag opgevouwen op de bodem van de Ramsgeul.

Oorzaken
Inmiddels is duidelijk geworden wat de oorzaken van de beschadigingen zijn. Het balgdoek heeft bij het begin van het vullen door het grote drukverschil klem gezeten onder de opleggingen van een aantal geleidestoelen. Hierdoor is het doek beschadigd.

Reparaties
De reparaties aan de balg aan de kampereilandzijde zijn inmiddels uitgevoerd. De balg ligt weer op de bodem. De reparaties bestaan uit het aanpassen van de geleidestoelen en het repareren van het balgdoek. Hierbij worden de plastic beschermdoppen vervangen door stalen doppen. Andere scherpe elementen krijgen ook extra bescherming. Ten derde wordt het drukverschil over het balgdoek geminimaliseerd. Dit kan worden bereikt door in de balgen een laag water te laten staan. Op dit moment worden de aanpassingen aan de geleidestoelen van de middelste balg uitgevoerd. Hierna zal de aannemer samen met medewerkers van fabrikant Bridgestone uit Japan het middelste balgdoek repareren.

Planning
De reparatie van het middelste balgdoek duurt tot eind mei. Eind juni kan, nadat de kuip in het Ramsdiep droog is gezet, de derde en laatste balg worden geïnspecteerd. Na de bouwvakantie kunnen dan de finale testen plaatsvinden, o.a. van het beslis- en besturingssysteem.

Einde persbericht

---