SKYRADIO

Digitale radio stap dichterbij.

Met de oprichting vandaag van de stichting DigiRadio is de start van
digitale radio in Nederland weer een stap dichterbij gekomen. De stichting wil snelle invoering van landelijke digitale radio bevorderen
en heeft een plan daarvoor aangeboden aan de staatssecretaris van O, C & W. Daarin pleit zij voor een spoedige uitdeling van de benodigde frequenties, een licentietermijn van 15 jaar en startfinanciering uit opbrengsten van analoge radiofrequenties.

Met digitale radio zal op termijn de huidige schaarste in de ether worden opgeheven en kunnen FM en middengolf radio te zijner tijd worden uitgeschakeld. Voordelen van digitale radio zijn o.a.: een ongestoorde ontvangst, hoge geluidskwaliteit, radio met programma-gerelateerde datadiensten (bv elektronische programmagids), afstemming op stationsnaam in plaats van op een frequentie, efficiënt ethergebruik en andere elektronische datadiensten (bijvoorbeeld actualisering van autonavigatie systemen). Kenmerkend is dat op één frequentie een veelvoud aan programma's en diensten in een zgn. multiplex kunnen worden gebundeld. In de landen om ons heen zijn dit vaak 6 tot 10 radiostations en meerdere datadiensten.

Met het formeel oprichten van de stichting zetten de initiatiefnemers
een eerste stap om te komen tot een bedrijf dat het functionele beheer van de betreffende multiplexen voor commerciële omroep op zich wil nemen. Een tweede hoofdactiviteit heeft betrekking op marketing en promotie van het nieuwe medium als technologie en op samenwerking met fabrikanten van ontvangers en andere betrokken bedrijven en instanties.

Tot de initiatiefnemers behoren o.a. de Nederlandse Vereniging voor landelijke Commerciële Radiostations (NVCR), de netwerkbedrijven Nozema en Broadcast Partners en Youri, aan-bieder van datadiensten. De NOS wordt lid om zo de benodigde afstemming te bereiken tussen de landelijke publieke en de commerciële omroepen.
De stichting staat open voor andere partijen die een nuttige bijdrage
kunnen en willen leveren aan landelijke digitale radio in Nederland.

noot voor de redactie,