Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
IZ. 2002/896
datum
06-05-2002

onderwerp
Deelname parlementariërs aan delegatie naar Wereldvoedseltop; vijf jaar later.
TRC 2002/4225

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Van 10 tot 13 juni 2002 zal in Rome de 'Wereldvoedseltop: vijf jaar later' plaatsvinden. De directeur-generaal van de FAO heeft daarvoor staatshoofden en regeringsleiders uitgenodigd. Deze topconferentie stond eerder gepland voor begin november 2001, maar is toen op het laatste moment uitgesteld vanwege verminderde aandacht voor de voedsel-problemen in de wereld in verband met de aanslagen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten.

De regering is voornemens een Koninkrijksdelegatie af te vaardigen naar de 'Wereld-voedseltop: vijf jaar later'. Tijdens de Wereldvoedseltop in november 1996 maakten vier parlementariërs deel uit van de Koninkrijksdelegatie en een dergelijke participatie in deze 'plus-vijf-top' is thans wederom voorzien. Ter informatie vermeld ik dat het nog onbekend is of de minister-president aan de 'Wereldvoedseltop: vijf jaar later' zal deelnemen; zo niet, dan zal de delegatie onder mijn leiding staan.

datum
06-05-2002

kenmerk
IZ. 2002/896

bijlage

Praktisch gezien worden vier Kamerleden, van wie één uit de Eerste Kamer en drie uit de Tweede Kamer, in de gelegenheid gesteld te participeren in de Nederlandse delegatie. In mijn brief aan u, met nummer IZ. 2001/1652 van 2 oktober 2001, nodigde ik u uit één lid van de Eerste Kamer voor te dragen voor deelname aan de delegatie naar de oorspronke-lijk in november 2001 geplande bijeenkomst. Voor de nu in juni 2002 voorziene voedseltop wil ik deze uitnodiging gaarne herhalen en u vragen op korte termijn één lid van de Eerste Kamer voor te dragen voor deelname aan de delegatie.
Voor de goede orde vermeld ik dat de kosten van deelname van de Kamerleden, zoals gebruikelijk in dergelijke gevallen, zullen worden gedragen door het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

Op het officiële programma staan, naast toespraken door hoofden van delegaties in de plenaire zaal, een drietal rondetafelbijeenkomsten bestemd voor staatshoofden en regeringsleiders en een multi-stakeholder dialogue. Voorts zijn voorzien een NGO forum, een private sector forum en een parlementaire dag. Voor laatstgenoemde activiteit op 11 juni treedt het Italiaanse parlement op als gastheer, in samenwerking met de Interparle-mentaire Unie.

De Nederlandse inzet voor de 'Wereldvoedseltop: vijf jaar later' is reeds aan de orde geweest tijdens een Algemeen Overleg met de Tweede Kamer op 31 oktober 2001, waarvoor een voorbereidende brief (nr. IZ. 2001/1800 van 29 oktober 2001) is verzonden aan de vaste commissie voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij van de Tweede Kamer.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

mr. L.J. Brinkhorst


---