Ministerie van Financiën

Persbericht
PERS-2002-121
Den Haag, 6 mei 2002

Belastingdienst gaat 65-plussers wijzen op aftrekmogelijkheden van buitengewone uitgaven voor ziekte

In opdracht van staatssecretaris Bos van Financiën zal de Belastingdienst een grote groep 65-plussers extra gaan informeren over de aftrekmogelijkheden voor buitengewone uitgaven voor ziektekosten. Dit zal de Belastingdienst doen via een brief aan de betrokkenen die deze zomer zal worden verstuurd. Met deze actie hoopt de staatssecretaris de ouderen te bereiken die van deze aftrekmogelijkheid tot op heden geen gebruik hebben gemaakt. Veel ouderen hebben geen aangifte inkomstenbelasting hoeven doen en ook geen zogenoemd T-biljet ingevuld, waardoor ze nog geen gebruik hebben gemaakt van de bestaande aftrekfaciliteiten.

De gerichte mailing zal worden verstuurd aan 65-plussers die op basis van de bij de Belastingdienst bekende gegevens waarschijnlijk voor deze aftrek in aanmerking komen en die niet eerder in het voorjaar waren uitgenodigd tot het doen van aangifte. De brief zal vergezeld gaan van een T-biljet IB2001 met een op de doelgroep gerichte toelichting. In de toelichting zullen voorbeelden worden gegeven waarin de (mogelijke) aftrek voor buitengewone uitgaven wordt uitgewerkt. Ook zal een aangiftediskette worden bijgevoegd. De ervaring van de aangiftecampagne IB2001 heeft geleerd dat zo'n 70% van de belastingplichtigen de voorkeur geeft aan het elektronisch aangifte doen.

De doelgroep die voor teruggaaf in aanmerking komt, bestaat met name uit alleenstaande 65-plussers met een inkomen tot circa ¤ 13.000 en gehuwde/samenwonende 65-plussers met een gezamenlijk inkomen tot circa ¤ 20.000. Daarbij wordt ervan uit gegaan dat zij ziekenfondsverzekerd zijn en zowel de ouderdomsaftrek (¤ 708 per persoon) als de forfaitaire aftrek voor de huisapotheek (¤ 23 per persoon) kunnen claimen. De doelgroep bestaat uit ongeveer 600.000 personen.

Omdat deze groep wellicht extra hulp kan gebruiken bij het invullen van de aangifte zal de Belastingdienst hierbij ondersteuning bieden. Net als bij de algemene aangiftecampagne zal ook weer samenwerking worden gezocht met de ouderenbonden en vakbonden.