Ministerie van Financiën

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA DEN HAAG

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

6 mei 2002 DGB 2002-02519 M

Onderwerp

Aftrek buitengewone uitgaven voor ziekte

Op 24 januari jl. heb ik een aantal vragen beantwoord van de leden Mosterd en Balkenende van uw Kamer over 65-plussers die geen gebruik maken van de mogelijkheden voor het aftrekken van buitengewone uitgaven voor ziektekosten. Daarbij heb ik een onderzoek aangekondigd naar de wijze waarop 65-plussers actief en zo gericht mogelijk benaderd zouden kunnen worden om hen in kennis te stellen van deze aftrekmogelijkheden. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek heb ik besloten tot een gerichte actie die er in grote lijnen als volgt uit zal zien.

65-Plussers die op basis van de bij de Belastingdienst bekende gegevens mogelijk voor aftrek van buitengewone uitgaven voor ziektekosten in aanmerking komen, maar tot nog toe niet tot het doen van aangifte inkomstenbelasting worden uitgenodigd, zullen een brief ontvangen waarin zij attent worden gemaakt op de aftrekmogelijkheden voor deze buitengewone uitgaven. Deze brief zal vergezeld gaan van een T-biljet IB 2001 met een op de doelgroep gerichte toelichting waarin uitgewerkte voorbeelden inzake de (mogelijke) aftrek voor buitengewone uitgaven zijn uitgewerkt. Ook zal bij deze brief een aangiftediskette met handleiding worden gevoegd, dit op basis van de huidige ervaring in de aangiftecampagne 2001 dat zo'n 70% van de belastingplichtigen kiest voor het doen van elektronische aangifte.

Aangezien verwacht kan worden dat veel 65-plussers hulp bij het invullen van het aangiftebiljet zullen zoeken, zal nader worden bekeken op welke wijze daarin kan worden voorzien. Daarbij wordt gedacht aan het aanbieden van hulp bij aangifte door de Belastingdienst (Huba), vergelijkbaar met de reguliere Huba-campagne in de eerste helft van het jaar. Ook de ouderenbonden zijn inmiddels benaderd met de vraag of zij bijstand kunnen verlenen.

Op basis van eerste berekeningen komen alleenstaande 65-plussers met een inkomen tot circa ¤ 13 000 en gehuwde/samenwonende 65-plussers met een gezamenlijk inkomen tot circa ¤ 20 000 voor teruggaaf in aanmerking. Daarbij wordt ervan uit gegaan dat zij ziekenfondsverzekerd zijn en zowel de ouderdomsaftrek (¤ 708 per persoon) als de forfaitaire aftrek voor de huisapotheek (¤ 23 per persoon) kunnen claimen. De doelgroep bestaat aldus uit ongeveer 600 000 personen.

De precieze modaliteiten van de campagne zullen de komende tijd nader worden uitgewerkt. Vooralsnog ga ik er vanuit dat deze in de zomer van dit jaar zal kunnen plaatsvinden.

DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN,

W. Bos


---

Tweede Kamer Handelingen 2001-2002, aanhangsel 552.