Gemeente Bergen op Zoom


AFVALCAMPAGNE: Stand van zaken na eerste controle

GFT-actie stand van zaken
De eerste tussentijdse evaluatie van de GFT-actie heeft plaatsgevonden. Deze actie is ruim twee weken geleden begonnen tijdens de start van de Afvalcampagne "Minder afval scheelt een brg". De eerste controleronde van de GFT-containers in de gemeente Bergen op Zoom heeft plaatsgevonden (22+ 23 april en 27 + 29 april) en de tweede controleronde (6 + 7 mei en 13 + 14 mei) gaat deze week van start.

Controles GFT-containers
De afgelopen twee weken zijn 4 controleurs binnen de gemeente Bergen op Zoom intensief bezig geweest met het controleren van GFT-containers. Als het GFT verontreinigd is, krijgt de betreffende eigenaar een gele kaart en ontvangt van de gemeente een bijbehorende brief.
De controles van de GFT-actie hebben als doel de inwoners van de gemeente Bergen op Zoom te informeren over de kwaliteit van het GFT en ze eventueel te wijzenop wat ze fout doen bij het scheiden van hun afval. Er wordt gewerkt met gele kaarten met informatie. De telefonistes van de SAVER infolijn geven meer informatie bij eventuele vragen over de GFT-inzameling (0165) 59 77 77. Als een GFT-container te erg vervuild is en je dus niet meer kunt spreken van GFT, wordt de container niet geleegd, ook zonder waarschuwende gele kaart vooraf. Dit gebeurde ook al toen de GFT-actie nog niet liep.
Als de beladers zo'n vervuilde GFT-container toch zouden legen, dan wordt de hele GFT-lading op Kragge 2 afgekeurd en moet het als restafval worden verbrand!
Zonde van de inspanningen van de medebewoners, die wel hun afval goed scheiden. Ook zonde van het geld. Verbranden van restafval kost de gemeente (dus ook u) 147 per ton en composteren van GFT maar 80.

Hoeveelheden ingezameld GFT
We zijn op de goede weg en we gaan door!
Voor de GFT-actie begon is per week gemiddeld 93 TON GFT INGEZAMELD Daarbij was sprake van 8,5 % VERVUILING
In week 15 is er ruim 130 ton GFT ingezameld in het ene gedeelte van de gemeente Bergen op Zoom. Na de eerste controleronde (week 17) blijkt in ditzelfde gebied 132 ton GFT te zijn ingezameld. In week 16 is er 147 ton GFT ingezameld in het andere gedeelte van de gemeente Bergen op Zoom. De keer daarop in week 18 is in dit gedeelte 102 ton GFT ingezameld.
Er zijn geen ladingen afgekeurd op Kragge 2.

Kwaliteit GFT
Vier van de zes huisvuilroutes in Halsteren zijn tijdens de eerste controleronde gecontroleerd. Tijdens de controles van deze GFT-containers is gebleken dat de kwaliteit van het aangeboden Groente-, Fruit- en Tuinafval in Halsteren ronduit slecht te noemen is. Gemiddeld zijn in elke route 75 gele kaarten uitgedeeld. De andere twee routes in Halsteren zijn in de tweede controleronde aan de beurt. In Bergen op Zoom zijn de GFT-containers van 't Fort, de Plaat, en de Zeekant gecontroleerd. De kwaliteit van het GFT in deze wijken is redelijk tot goed te noemen. Hier zijn gemiddeld 30 gele kaarten per route uitgedeeld.
Tijdens de tweede controleronde komen de andere wijken van Bergen aan de beurt.
Veelgestelde vragen:
"Mag ik een composteerbare zak gebruiken in de GFT-container?" Antwoord: Liever niet! Het is niet fout om een composteerbare zak te gebruiken. U krijgt hiervoor geen gele kaart. Maar de inhoud wordt niet gecomposteerd. Het is alleen zonde van het geld om zo'n zak aan te schaffen en zonde van uw inspanningen om het afval te scheiden. Tijdens het zeven in het composteringsproces wordt de zak met inhoud eruit gezeefd (te groot voor de gaten) en verdwijnt met de eventuele verontreiniging van het GFT in de verbrandingsoven. "Mag etenswaar ingepakt in een plastic zakje of pedaalemmerzak bij het GFT?"
Antwoord: NEE! Plastic composteert niet!
"Een krantje onder in de bak of rond etenswaar. Mag dat bij het GFT?" Antwoord: Ja, mits de verhouding GFT en papier normaal is. Oud papier is geen GFT. Een klein krantje moet kunnen vergaan onder invloed van het GFT dat nat en vochtig is.
"Ik heb een duo-bak en doe mijn GFT altijd achterin. Is dat fout?" Antwoord: Ja, dat is fout! GFT moet in het voorste vak van de duo-bak!