Inspectie voor de Gezondheidszorg


Maandag 6 mei 2002

DE INSPECTIE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG PUBLICEERT JAARRAPPORT 2001

Vandaag heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zijn jaarrapport 2001 uitgebracht. Het rapport geeft een overzicht van de activiteiten van de Inspectie in 2001. Uit het rapport blijkt dat op tal van terreinen in de gezondheidszorg de kwaliteit en toegankelijkheid onvoldoende gewaarborgd is. Zo blijkt bijvoorbeeld op het terrein van de toegankelijkheid van zorg dat in 2001 er knelpunten waren onder meer bij de medische zorg voor asielzoekers, de wachtlijsten in de curatieve zorg, het tekort aan kinder-IC-bedden, personeels- en kwaliteitstekort bij de kraamzorg, gebrek aan psychiatrische crisisopvang en last but not least een toenemend aantal mensen zonder vaste huisarts. Daarnaast was er weliswaar sprake van verkorting van de wachtlijsten voor de thuis- en gehandicaptenzorg maar werden de wachtlijsten voor verpleeg- en verzorgingshuizen juist langer.

Ook werden nieuwe ontwikkelingen geconstateerd. Zo werken de zelfstandige voorzieningen voor palliatieve terminale zorg hard aan een kwaliteitssysteem voor hospices. Het zorghotel in Haarlem voor (ex)-psychiatrische patiënten is een initiatief dat in positieve zin opviel. Het project draagt bij aan de herintreding in de maatschappij van de (ex)-psychiatrische patienten.

Mede naar aanleiding van de gebeurtenissen op 11 september 2001 in de VS is de aandacht voor bio-terrorisme toegenomen. De inspectie heeft de beroepsgroepen die het aangaat uitgebreid geinformeerd over de ziektebeelden die relevant zijn bij dergelijke terroristische acties. Ook zijn er lessen getrokken uit de geneeskundige hulpverlening bij de rampen in Enschede en Volendam.

Op het terrein van de farmacie en de medische technologie heeft de IGZ het initiatief genomen om te onderzoeken of de Europese lidstaten de verplichte geneesmiddelenbewaking door de zogenoemde Marketing Authorization Holder handhaven. Het aantal Europese lidstaten dat inspecties verrichte bleek nog gering. Een groeiend probleem is ook de internationale handel in al dan niet vervalste medicijnen via internet. De bevoegdheid van de inspectie reikt nu eenmaal niet verder dan de landgrens. In internationaal verband zal dit moeten worden aangepakt.

Eén van de oudste taken van de inspectie is het ingrijpen bij risicovolle vormen van alternatieve geneeskunde, anders gezegd gevaarlijke kwakzalverij. De Inspectie kon daarin tot nu toe door tekortschietende sanctiemogelijkheden onvoldoende handhavend optreden.

De recent in de Tweede Kamer behandelde wijziging van de Wet BIG brengt daarin verbetering. Opmerkelijk is dat de Inspectie, anders dan bij de reguliere beroepsbeoefenaren, niet de bevoegdheid heeft gekregen ook de praktijken van alternatieve behandelaars in geval van aangetoonde of dreigende schade onmiddellijk te sluiten. Daarvoor is de Officier van Justitie nodig. De praktijk zal moeten uitwijzen hoe effectief deze aanpak is.

'De Inspectie ziet meer dan zij zoekt' aldus Herre Kingma, inspecteur-generaal voor de gezondheidszorg. "Het rapport vormt de weerslag van het (onder)zoekproces van de Inspectie op grond van de wetten die zij handhaaft en, daarvan afgeleide, van jaar tot jaar grotendeels vaste meetpunten. Maar ook het ongezochte, datgene wat los van wet en regel alleen van grotere afstand beschouwend opvalt, de dilemma"s en de lacunes in ons zorgsysteem, nopen soms tot een oordeel. Wat te zeggen over het ontbreken van keuzevrijheid in de gezondheidszorg in een land waar voor meer burgers dan ooit tevoren de bomen tot in de hemel lijken te groeien. Het contrast van ongekende welvaart en het tekortschieten van zorg op essentiële punten leidt tot een vanzelfsprekend ondraaglijke spanning, een botsing van vraag en verwachting enerzijds en aanbod en mogelijkheden anderzijds. Dit geldt vooral voor de ouderen, die het meest gebruikmaken van de zorg en voor wie onze schijnbaar onbedreigde welvaart een veel minder gegeven is. Deze mismatch van vraag, verwachting en aanbod maakt de gezondheidszorg tot een punt van aanhoudende zorg bij publiek, pers en politiek."


-0-0-0-