Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Nieuwe NIZW-publicatie Wij zijn er ook nog!

Broers en zussen van langdurig zieke kinderen aan het woord

6 mei 2002

Bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW is Wij zijn er ook nog! verschenen. Deze publicatie is een verslag van de vierde Dag van het chronisch zieke kind, die 9 november 2001 werd gehouden. Tijdens deze dag stonden de broers en zussen van langdurig zieke kinderen centraal. Wij zijn er ook nog! belicht de problematiek van broers en zussen van verschillende kanten.

Simone: `Er wordt wel veel gepraat over Debbie, hoe het met haar gaat en over de behandeling en de medicijnen. Maar ikzelf praat niet met mijn ouders over wat mij bezighoudt. Ik schaam me een beetje. En ik wil mijn ouders niet nog eens extra moeilijkheden geven.'

Vergeten
Broers en zussen van chronisch zieke of gehandicapte kinderen zijn een relatief `vergeten' groep. Uit het schaarse onderzoek blijkt dat de problematiek van deze groep tegelijkertijd bijzonder en ingewikkeld is. Ze kennen emoties en problemen die niet, of in mindere mate, worden ervaren in gezinnen zonder een ziek kind. Tegelijkertijd heeft de ziekte tot gevolg dat broers en zussen bewuster mooie en leuke gevoelens ervaren ten opzichte van het zieke kind.

Drie perspectieven
Wij zijn er ook nog! kijkt naar broers en zussen van chronisch zieke kinderen vanuit drie perspectieven. Allereerst vanuit de broers en zussen zelf. Daarnaast komt het perspectief van de ouders aan bod: hoe verdeel je je aandacht, hoe ga je om met schuldgevoelens en hoe kun je rekening houden met de ontwikkelingsfasen van je kind? Ten slotte treft de lezer een overzicht aan van het hulpaanbod voor broers en zussen, waarmee het perspectief van de hulpverleners wordt belicht.

Bestellen
Wij zijn er ook nog! is geschreven door Joan Bonnema en Lucia Tielen en stond onder redactie van Annet Huizing. De publicatie kost ¤ 8,25. ISBN 90-5050-956-8 en E 326613. Verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW / Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Laatste update: 6 mei 2002