Arcadis

PERSBERICHT

ARCADIS NV

Arnhem, 6 mei 2002

GEEN BELANGENVERSTRENGELING HEIDEMIJ BIJ GELREDOME

In een bericht in De Volkskrant van 6 mei 2002 wordt ten onrechte de suggestie gewekt dat Heidemij een "dubbelrol" zou hebben gespeeld in de totstandkoming van het Gelredome in Arnhem. De krant baseert zich daarbij op uitspraken van derden en gaat geheel voorbij aan de feiten.

De feiten zijn:


1. Het totale bestek voor de aanleg van infrastructuur inclusief de ontsluiting bestond uit acht zogeheten percelen. Dit bestek is onder verantwoordelijkheid van DHV Oost Nederland in opdracht van de Stichting Het Gelders Stadion aanbesteed. Een deel van dat bestek - vier percelen - is voorbereid door Heidemij Advies, het restant door een ander ingenieursbureau in opdracht van de Gemeente Arnhem. Het door Heidemij Advies gemaakte bestek betrof ongeveer de helft van de totale bouwsom.


2. Heidemij Realisatie heeft ingeschreven op het project op basis van dezelfde informatie als alle andere partijen, namelijk het bestek dat door DHV Oost Nederland is aanbesteed en heeft voorafgaand aan de inschrijving geen inzage gehad in de totale prijs van het werk zoals door de aanbestedende partij berekend.


3. Bij de aanbesteding van het project heeft een voorafgaande selectie (pre-kwalificatie) plaatsgevonden. Op basis van deze door DHV Oost Nederland in opdracht van de Stichting Het Gelders Stadion uitgevoerde pre-kwalificatie werd Heidemij Realisatie, als uitvoerende partij gerechtigd om in te schrijven. Hiermee was voor alle partijen en in alle openheid - ook voor de opdrachtgever - duidelijk in welke hoedanigheid Heidemij Realisatie inschreef. Er was dus geen sprake van belangenverstrengeling.

Achtergrondinformatie

De eerste opdracht die Heidemij Realisatie in het kader van het Gelredome-project kreeg was een opdracht voor de integrale realisatie (inclusief ontwerp) van de infrastructuur op het stadionterrein zelf. Dit werk werd door de bouwcombinatie die het stadion integraal zou maken, aan Heidemij Realisatie opgedragen, waarbij Heidemij Advies het ontwerpwerk verzorgde. Om voor een Europese subsidie in aanmerking te komen is deze opdracht later teruggehaald en samengevoegd met de andere infrastructuur-maatregelen die op en rondom de lokatie nodig waren. Toen heeft Heidemij Advies de deel-bestekken aangepast in opdracht van de Stichting Het Gelders Stadion. Deze deel-bestekken zijn door DHV Oost Nederland samengevoegd met de deel-bestekken voor de infrastructuuraanpassingen in de omgeving van het stadion en als één geheel aanbesteed.