CORAM INTERNATIONAL BV

Nederlander wint Coram Design Award 2002

PERSBERICHT


Nederlander wint Coram Design Award 2002 van 11,500 Euro.

Michel van Schie won op 3 Mei 2002 in Eindhoven de Coram Design Award. De jury was van oordeel dat zijn ontwerp 'Bedouin Shower' het best ingezonden ontwerp was in de categorie 'bathing as a social experience'.

Michel's ontwerp toont een nieuwe benadering van samen baden. In een grote kunststof kuip plaatst hij een soort grote waterpijp, met daarin een aantal openingen waar op verschillende manieren water kan komen. Zo zijn er onderin openingen om de kuip mee te vullen of de voeten te wassen, hoger zijn er slangen die als douche of als gewone waterslang kunnen fungeren, nog hoger bevinden zich pulserende douches, en bovenop is een stoomunit die van kruiden kan worden voorzien. Meerdere personen kunnen tegelijk gebruik maken van de douche en als het ware de waterslangen net als bij een echte waterpijp doorgeven aan de volgende. De jury vond het ontwerp blijk geven van liefde voor het vak.

De overige finalisten kregen een eervolle vermelding. Dat waren in de categorie 'bathing as a social experience':


- Bo-Ching Chiou uit Taiwan met een badstoeltje dat op het water kan drijven

- Pierre-Gilles Fourquie uit Engeland met een ingebouwd bad waarop een gedeelde vlonder is aangebracht zodat meerdere personen tegelijk kunnen baden en douchen

- Giorgio Origla en Akiko Shimazaki met Waterworld, een eivormig bad dat zowel horizontaal (bad) als verticaal (douche) gebruikt kan worden.

- Ryosuke Harashima uit Japan kwam met een serie kleine objecten voor in en rond het bad.

In de categorie 'bathing in light' was dat:


- Aya Murabayashi uit Japan met 'Wa', een volkomen andere, meer spirituele en filosofische benadering van licht in de badkamer

Alle inzendingen zijn voor het publiek te zien op de bovenste verdieping van de Witte dame (Emmasingel 12, Eindhoven, 5e verdieping, dagelijks van 10-17, zondags van 11-17). De deelnemers zullen bovendien met vermelding van naam en land van herkomst op het internet (www.coram.nl) worden voorgesteld.

Voorzitter van de jury was mevrouw dr. Mai Felip, lid van de senaat van de ICSID (International Council of Societies of Industrial Design). Verder bestond de jury uit specialisten als
- Manager Massimo Bortott van de italiaanse design-factory Alessi

- Prof. Jan Jacobs, hoogleraar industrieel ontwerpen aan de TU Delft),

- voormalig bestuursvoorzitter van de Design Academy Jan Lucassen,

- Jos Oberdorf, partner van ontwerpbureau npk in Leiden,
- Luca Buttafava, van Domus Academy te Milaan
Organisator van deze designwedstrijd is Coram International BV, gevestigd in Geldrop, een van de leidende fabrikanten van sanitaire artikelen in Europa. In Nederland verkoopt Coram deze artikelen via diverse dochtermaatschappijen onder de merken Tiger (haken, badkameraccessoires uit kunststof en metaal, toiletzittingen en
-borstels, handdouches), Sealskin (badmatten, veiligheidsmatten, douchegordijnen, douchecabines en -bakken, baden en badkameraccessoires) en Geesa (badkameraccessoires uit metaal). De verkoop geschiedt via bouwmarkten, warenhuizen, speciaalzaken en de vakhandel.

Goed design voor de badkamer
Met deze internationale prijsvraag wil Coram in Europa haar positie als leverancier van producten met een goed design voor betaalbare badkamerartikelen benadrukken en de markt een frisse impuls geven ten voordele van de op design gerichte consument.

Internationale deelname
Dit (vierde) jaar waren er meer inschrijvingen en deelnemers dan enig ander jaar. De Award blijkt zelfs in verre landen een begrip. Met deelnemers uit 41 landen zijn de resultaten werkelijk internationaal te noemen. Inschrijving voor deelname was via het Internet mogelijk. Vooral jonge ontwerpers en design-studenten schreven zich in. Er was geen leeftijdsgrens voor de ontwerpers. Verdere informatie is te zien op www.coram.nl.


06 mei 02 15:24

Contactpersoon:
Coram Design Award 2002
Coram International BV
Mr. Mels G.P.Boom
Postbus 11,
5660AA Geldrop
tel. 040 2809 896
fax 040 2809 899
e-mail mels.boom@coram.nl
internet: www.coram.nl