Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Sun en Sybase realiseren omvangrijkste datawarehouse ter wereld

Enterprise Data Warehouse Reference Architecture juiste omgeving voor Business Analysis met databases van tientallen terabytes.

Maarssen, mei 2002 - De Enterprise Data Warehouse Reference Architecture van Sybase en Sun Microsystems maakt het realiseren, beheren en gebruiken van extreem grote databases in datawarehouses mogelijk. Het datawarehouse wordt uitzonderlijk efficiënt opgebouwd, waarmee de uiteindelijke omvang ervan tot het absolute minimum beperkt blijft. Dat is vastgesteld tijdens een audit door het onafhankelijke bureau InfoSizing.

De audit wijst ook uit dat oplossingen op basis van de nieuwe architectuur tot besparingen leiden die kunnen oplopen tot $1 miljoen per terabyte 'ruwe' inputdata. Dat komt onder andere door een architectuur, waardoor met aanzienlijk minder opslagcapaciteit kan worden volstaan dan bij traditionele oplossingen. Andere kostenbesparingen worden geboekt door een lager energieverbruik en efficiënter gebruik van alle hardwarecomponenten.

De hoge efficiency en de verminderde complexiteit van de maken de op de Enterprise Data Warehouse Reference Architecture gebaseerde systemen niet alleen goedkoper, maar ook beter en gemakkelijker te beheren.

Audit
Voor de tests is de Enterprise Data Warehouse Reference Architecture geïmplementeerd op middenklasse servers van Sun met Sybase Adaptive Server IQ Multiplex. Voor de gegevensopslag is gebruik gemaakt van Sun StorEdge 9960 systemen. Daarop zijn 48,2 TB 'ruwe' data (179 miljard rijtjes) volgens een realistisch datawarehouse-schema ingelezen. In een conventionele datawarehouse vergt dat circa 300 TB opslagcapaciteit, waarmee het de grootste database is die ooit onder toezicht is samengesteld en getest. De auditors hebben

vastgesteld dat dit datawarehouse onder de architectuur van Sun en Sybase slechts 22 TB inneemt. De efficiency van het systeem leidt tot bijzonder korte responsetijden, ook bij vele simultane queries over verschillende server nodes, waarbij de snelheid van het inlezen en verwerken van gegevens bij toenemende query-aantallen nauwelijks (minder dan 7 %) afneemt.

Very Large Data Warehouse
In een tijd van fusies, consolidaties en scherpe concurrentie worden informatiesystemen complexer en de eisen die aan de snelheid en mogelijkheden ervan worden gesteld, steeds hoger. De informatie in dergelijke systemen is bedrijfskritisch, en moet vanuit vele verschillende invalshoeken snel en eenvoudig geanalyseerd kunnen worden. Sun en Sybase werken daarom nauw samen bij het realiseren van Very Large Data Warehouse (VLDW) oplossingen. De Enterprise Data Warehouse Reference Architecture is daarvoor een solide basis.

De Enterprise Data Warehouse Reference Architecture is door Sun en Sybase gezamenlijk geoptimaliseerd voor integratie met de analytische database Adaptive Server IQ Multiplex van Sybase en uiteenlopende Sun servers met het Solaris 8 besturingssysteem. De architectuur is een belangrijke pijler onder het iForce-initiatief waarmee Sun zijn klanten in speciale centers de gelegenheid geeft 'proof-of-concepts' te realiseren en te testen.

Sun Microsystems
Sinds de oprichting in 1982 heeft Sun Microsystems zich ? op basis van het credo 'The Network Is The Computer' ?ontwikkeld tot internationaal toonaangevend leverancier van professionele hardware, software en diensten die internet mogelijk maken en die de kern vormen van de informatiesystemen van bedrijven in meer dan 170 landen over de hele wereld. Meer informatie over Sun Microsystems is te vinden op http://www.sun.com.

Sybase Business Intelligence Division
De Sybase Business Intelligence Division ontwikkelt en levert geïntegreerde datawarehouse- technologie en infrastructuren voor business intelligence. De divisie werkt daarbij samen met toonaangevende partners op dit gebied. De oplossingen vinden vooral toepassing in de financiële dienstverlening, bij credit card maatschappijen, in de gezondheidszorg, de telecommunicatie-industrie en bij internetbedrijven. De belangrijkste producten van de Sybase Intelligence Division zijn Industry Warehouse Studio's voor analytische CRM-toepassingen in specifieke industrie-takken, Adaptive Server IQ Multiplex voor hoogwaardige datawarehousing en het recent geïntroduceerde seePower, waarmee de analyseresultaten dynamisch in beeld worden gebracht.

Sybase
Sybase ontwikkelt en realiseert bedrijfsomvattende infrastructuren die een brug slaan tussen heterogene systemen en processen. Het toonaangevende Enterprise Portal, de mobiele en draadloze oplossingen, essentiële integratie-tools en hoogwaardige database management systemen maken Sybase tot één van de grootste, onafhankelijke softwarebedrijven ter wereld. Meer informatie over Sybase is ook te vinden op het Web: www.sybase.nl of www.sybase.com



Ingezonden persbericht