Korps: Friesland, plaats: Friesland 6-05-2002
Politieberichten van 6/5 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Aankondiging snelheidscontroles Fryske Diken
De radarcontroleurs van het Bureau Verkeershandhaving controleren dinsdag 7 mei op de N384 (Folgersterloane, afslag A7). Woensdag 8 mei vinden controles plaats op de N359 tussen Wommels en Winsum. Verder wordt deze week op diverse plaatsen in de provincie op de andere items van Fryske Diken gecontroleerd: helm, gordel, rood licht en alcohol.

Damwoude: uitslaande brand
Zondagochtend omstreeks 07.15 uur werd een uitslaande brand ontdekt in een leegstaand bedrijfspand aan de Achterweg. Het pand bestaat uit een loods en kantoorruimte. In een ruimte achter in de loods had de eigenaar, een 65-jarige man uit Damwoude, de avond ervoor een kachel aangestoken. De loods brandde geheel uit. Het kantoorgedeelte kon behouden blijven. Een papagaai die in het kantoorgedeelte verbleef kwam door verstikking om het leven. Door de technische recherche wordt een onderzoek ingesteld.

Drachten: mishandeling
Maandagochtend werd bij de politie gemeld dat er een vechtpartij zou zijn in een woning aan de Sint Jansberg. Ter plaatse zagen de politiemensen dat een man en een vrouw ruzie hadden. De man kneep de keel van de vrouw dicht en gooide haar op de grond. Nadat de deur van de woning openging bedreigde de man ook de politie. Na een korte worsteling is deze man, 37 jaar, in zijn woning aangehouden. Hij is ingesloten voor nader onderzoek. Het slachtoffer was een 44-jarige vrouw uit Drachten.

Sint Annaparochie: vernieling aan autos
In de nacht van zaterdag op zondag zijn in het centrum van St. Anna meerdere vernielingen gepleegd. In de Warmoestraat werden van twee autos de buitenspiegel vernield en van een winkel 2 ruiten. In de Kempenaerstraat werd ook een buitenspiegel van een auto vernield. De benadeelden hebben aangifte gedaan.

Jonkersland: dodelijke aanrijding
Maandag omstreeks 06.45 uur vond op de Bonteboksleane een aanrijding plaats tussen een bromfiets en een tractor. De bromfietsbestuurder, een 17-jarige inwoner van Beetsterzwaag, kwam uit de richting Jonkersland en reed in de richting Bontebok. Bij een bocht in de weg nam hij de binnenbocht en kwam daarbij op de weghelft voor het tegemoetkomende verkeer. Aldaar reed een tractor, die bestuurd werd door een 40-jarige inwoner van Bontebok. De bromfietsbestuurder trachtte door sterk af te remmen een aanrijding met de tractor te voorkomen. Dit lukte echter niet meer. De bromfietsbestuurder overleed ter plaatse aan de opgelopen verwondingen.

Leeuwarden: inbraak school
Afgelopen nacht werd ingebroken in een school aan de Rengerslaan. Een ruit van de school werd ingeslagen. Uit de school werden drie beeldschermen weggenomen. Een medewerker van de school, een 40-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Franeker: inbraak woning
Van zondag op maandag werd ingebroken in een woning aan de Professor Schotanusstraat. Een ruit in de achterdeur werd vernield. Op het moment dat er werd ingebroken, lag de bewoner te slapen. Uit de woning werden een koffiezetapparaat, een stereotoren, een geldkistje met 20 euro, 3 samoeraizwaarden en 40 cds weggenomen. In de woning werden de autosleutels gevonden en daarop werd de auto, die voor de deur stond ook meegenomen. Het betrof hier een personenauto, merk Ford Mondeo, kleur grijs, voorzien van het kenteken HB-JS-06. De bewoner, een 23-jarige man, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: inbraak auto
Afgelopen nacht werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Van Sytzemastraat. Het rechter voorportier werd opengebroken. In de auto werd het frontje van de autoradio vernield. Wel werden 10 cds meegenomen. De eigenaar, een 23-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: diefstal met geweld
Tussen zaterdag 23.00 uur en zondag 02.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Schrans.(Smidsbuurt) De politiepatrouille trof in de desbetreffende woning de bewoonster (43 jaar) aan, die gewond was aan haar linkerwang. Een onbekende man was de woning binnengedrongen en uit de woning werd een klein geldbedrag weggenomen. De verdachte was de woning binnengekomen door vernieling van de ruit in de voordeur. Toen hij de bewoonster aantrof, verwondde hij haar met een mes. De vrouw werd overgebracht naar het MCL-Zuid. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan. Van de verdachte is een summier signalement bekend. De man was gekleed in een korte jas, vermoedelijk van leer en hij droeg een donkergekleurde muts op zijn hoofd. Tevens droeg hij handschoenen. De politie heeft de zaak in onderzoek en vraagt eventuele getuigen om zich te melden.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272