---

Ministerie van Defensie



---

Foto: Tweede boarding Van Amstel (Koninklijke Marine)

Marinefregat onderscheept opnieuw verdacht schip

06-05-2002

Het marinefregat Hr. Ms. Van Amstel heeft dit weekend opnieuw een 'boarding' uitgevoerd. Het was de tweede keer in vier dagen tijd dat het boarding team van de Van Amstel in actie kwam.

Rond middernacht, in de nacht van 3 op 4 mei, kreeg Hr. Ms. Van Amstel de opdracht van de sector commander van de Golf van Oman, om het schip MV Saudi Gizan, varend onder Saoedische vlag, in de gaten te houden. Het schip was eerder door het Canadese fregat HMCS Algonquin ondervraagd en door de sea combat commander (SCC) als verdacht gemarkeerd. De reden hiervoor was dat het schip van de Verenigde Arabische Emiraten naar Somalië onderweg was en bovendien naast de vaste 13-koppige bemanning ook 11 passagiers aan boord had. Kort nadat de Van Amstel het schip van de Canadezen had overgenomen, kreeg zij opdracht bij 'first daylight' het schip te 'boarden'.

Na overleg werd besloten het boardingteam over te zetten met de Simpson, de boordhelikopter van de Van Amstel. Dit leek niet te lukken omdat er geen geschikte plaats op het schip was om de teams af te zetten. De boordhelikopter keerde terug naar de Hr.Ms. Van Amstel en er werd besloten de RHIB's in te zetten om het 15-koppige boardingteam over te brengen.

Uit de resultaten van de inspectie bleek dat het schip auto's vervoerde. Eén van de passagiers had geen identiteitspapieren bij zich. Zijn gegevens werden genoteerd en na nog enkele aanvullende vragen kon het schip als 'cleared vessel' worden aangemerkt en haar weg naar Somalië vervolgen.

De marineschepen die deelnemen aan de Strijd tegen het Terrorisme mogen sinds kort verdachte schepen onderscheppen en doorzoeken op mogelijke terroristen. Dit mag alleen met toestemming van de gezagvoerder van het verdachte schip. Hr.Ms. Van Amstel vertrok 14 januari 2002 uit de haven van Den Helder en patrouilleert sindsdien in de wateren rond het Arabisch Schiereiland. (foto's: Koninklijke Marine)


* Dossier: Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme
Foto:Tweede boarding Van Amstel (Koninklijke Marine)