Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Utrecht, 6 mei 2002

Kences en LSVb overhandigen rapport over kamernood aan staatssecretaris Remkes

Oplossingen voor kamernood onder studenten

Huursubsidie voor kamers, tijdelijke huurcontracten en vormen van gedeeld eigendom om de tekorten op te vangen. Dat zijn de belangrijkste maatregelen die van de Rijksoverheid worden gevraagd als oplossingen voor de kamernood onder studenten.

Op 6 mei heeft Kences, het samenwerkingsverband van zeven studentenhuisvesters, samen met de Landelijke Studenten Vakbond, het rapport Studeren op kamers in Utrecht overhandigd aan staatssecretaris Remkes. Hierin zijn de knelpunten op de kamermarkt in kaart gebracht en oplossingen voor de kamernood verzameld.

Ieder jaar verschijnen dezelfde berichten in de krant en dezelfde beelden op televisie: duizenden kersverse studenten zijn wanhopig op zoek naar een kamer in hun nieuwe woonplaats. Iedere zomer vindt een ware volksverhuizing plaats in Nederland: schoolverlaters vertrekken naar de bekende universiteitssteden. Samen met de LSVb heeft Kences aandacht gevraagd voor de structurele en toenemende kamernood bij staatssecretaris Remkes. Dit heeft geleid tot een onderzoek waarbij Utrecht als voorbeeld dient.

Het rapport maakt helder dat de verantwoordelijkheden voor het oplossen van de kamernood voor een groot deel bij de lokale partijen ligt, maar in de aanbevelingen wordt ook actie van de Rijksoverheid gevraagd, zoals:


· huursubsidie voor kamers om de bouw van meer kamers te stimuleren;

· invoering van een tijdelijk huurcontract voor specifieke studentenwoningen om de doorstroming
te bevorderen. Het gaat dan om wooneenheden op de campus of woningen die mede met financiële

middelen van de onderwijsinstellingen zijn gebouwd.


· invoering van een tijdelijk huurcontract om leegstaande panden in afwachting van sloop of
herstructurering- tijdelijk te kunnen gebruiken voor huisvesting van studenten;


· toestaan dat corporaties uit andere regio s kunnen investeren in bijv. studentenhuisvesting (gedeeld eigendom) waardoor meer nieuwbouw mogelijk wordt.

De Utrechtse partijen erkennen het probleem van de tekorten en nemen gezamenlijk verantwoordelijkheid. De Gemeente Utrecht, Universiteit Utrecht, Hogeschool van Utrecht en de Stichting Sociale Huisvesting Utrecht hebben hun verantwoordelijkheid ook omgezet in concrete financiële toezeggingen en acties zoals onder meer bij de financiering van nieuwbouw in de Uithof.

In de werkgroep pilot Utrecht zijn behalve Kences en de LSVb de volgende partijen vertegenwoordigd: Gemeente Utrecht, Universiteit Utrecht, Hogeschool van Utrecht, Stichting Sociale Huisvesting Utrecht (SSHU), Vastgoed Belang, regio midden Nederland en USF Studentenbelangen.

De goede samenwerking binnen Utrecht kan een voorbeeld zijn hoe ook in andere steden de problematiek van de studentenhuisvesting aangepakt kan worden.

d1980a.gif

Voor nadere informatie:

Gijsbert Mul 030-2525777 / 0651155153 of Coby de Vries 030- 2525701

Het rapport is op te vragen bij Kences: info@kences.nl of 030-2525777