PERSBERICHT

Landis ICT Group vraagt faillissement aan

Utrecht, 6 mei 2002 - Bewindvoerders hebben in nauw overleg met de directie van Landis besloten faillissement aan te vragen voor Landis ICT Group BV. Het faillissement is per vandaag uitgesproken door de Rechtbank te Utrecht. Onder Landis ICT Group BV vallen vrijwel alle Nederlandse activiteiten en alle medewerkers van de Nederlandse vestigingen. De buitenlandse activiteiten van Landis vallen niet onder de faillissementsaanvraag.

Vanaf het moment van surséance op 23 april hebben het bestuur en de bewindvoerders, in nauw overleg met de Ondernemingsraad, onderzocht of het eerder opgestelde continuïteitsplan eventueel op onderdelen alsnog kon worden uitgevoerd.

Inmiddels is duidelijk geworden dat de reële waarde van de debiteurenportefeuille van de Landis ICT Group veel lager is dan eerder werd aangenomen. Daarnaast is de verwachting dat vanuit de buitenlandse vennootschappen (de dochtermaatschappijen van Landis Group International BV) nauwelijks baten zullen vloeien in de boedels van de vennootschappen waarvoor uitstel van betaling was verleend. Gevolg hiervan is dat Landis niet in staat is uit eigen middelen een herstructurering door te voeren.

Op 25 april j.l. is tussen de Landis Group en de Westcon Group Inc., een dochter van het Zuid-Afrikaanse Datatec, overeenstemming bereikt over de overdracht van de distributieactiviteiten. De feitelijke en juridische overdracht van de activiteiten aan Westcon zal op zeer korte termijn plaatsvinden, mits aan een aantal in het contract opgenomen voorwaarden is voldaan. Als gevolg van deze overeenkomst zullen ruim 500 medewerkers in dienst kunnen treden van Westcon. Bovendien is inmiddels met de directie van Citee B.V. definitief overeenstemming bereikt over de volledige terugkoop van de onderneming via een management buy-out. Hierdoor blijft de werkgelegenheid van ca. 300 medewerkers gewaarborgd.

Directie en bewindvoerders hebben vanaf 23 april met meerdere partijen gesproken over overname van delen van Landis. Meerdere partijen hebben concrete belangstelling laten blijken om onderdelen van Landis door te starten. Het is de verwachting dat de komende dagen een aantal activatransacties kunnen worden afgerond, waarmee de werkgelegenheid van enige honderden werknemers kan worden gewaarborgd.

Bewindvoerders hebben heden hun eerste openbare verslag gedeponeerd bij de Rechtbank te Utrecht.

Noot aan de redactie (