Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/055

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

07 mei 2002

Nr. 02/055

Europese prijs voor vermindering stress op het werk

Tijdens de Europese week voor veiligheid en gezondheid op het werk kunnen werkgevers en werknemers hun oplossingen voor het verminderen van stress presenteren en meedingen naar de Europese Good Practice Award. Ook kunnen organisaties subsidie aanvragen voor projecten om de veiligheid op het werk te vergroten. De Europese week wordt jaarlijks in oktober gehouden in alle 15 lidstaten van de Europese Unie om aandacht te vragen voor veiligheid en gezondheid in het midden- en kleinbedrijf. Het thema dit jaar is de preventie van stress.

De week, met als slogan Werken aan stress, wordt gecoördineerd door het Europese Agentschap voor de veiligheid en gezondheid op het werk in Bilbao. De Europese week wordt gesteund door het Europees Parlement, de Europese Commissie en werkgevers en vakbonden in diverse lidstaten.

Bijna eenderde van de Europese werknemers, ruim 40 miljoen mensen, geeft aan last te hebben van stress op het werk. In Nederland komt ruim eenderde van de arbeidsongeschikten in de WAO door bijvoorbeeld werkdruk, door agressie en (dreiging met) geweld.

In Nederland wordt de Europese Week van 14 tot en met 18 oktober gehouden. De week start met een conferentie, waar de winnaars van de Nederlandse Good Practice Award bekend worden gemaakt. Het totale prijzengeld bedraagt 10.000 euro en moet besteed worden aan de verbetering van de arbeidsomstandigheden. De winnaars worden vervolgens genomineerd voor de Europese Good Practice Award, die in november in Bilbao wordt uitgereikt.

Kleine en middelgrote bedrijven die voor subsidie van maximaal 100.000 euro voor een Nederlands project in aanmerking willen komen, moeten zich voor 14 juni aanmelden. Voor Europese of transnationale projecten geldt een sluitingsdatum van 28 juni. Aanmeldingen voor de Good Practice Award moeten voor 1 juli binnen zijn. De procedures zijn te vinden op internet: www.arbo.nl. Hier is ook meer informatie te vinden over de Europese week.