Nederlands Huisartsen Genootschap


De Geïnformeerde Huisarts vernieuwd en op CD

Utrecht, mei 2002.

Veel abonnees zullen wellicht even vreemd opkijken als ze de nieuwste aflevering van DGH ontvangen. Het is niet langer nodig om met een stapeltje diskettes te jongleren. Alle versies staan nu op een gemeenschappelijke CD. Bovendien is er ook inhoudelijk het nodige verbeterd.

De Geïnformeerde Huisarts (DGH) is de database voor praktische, Nederlandstalige literatuur voor huisartsen. Het maakt het mogelijk om relevante artikelen snel terug te vinden in onder huisartsen veel gelezen (Nederlandstalige) tijdschriften. Anders dan de grote wetenschappelijke databases, richt DGH zich ook op de meer grijze literatuur rond praktijkvoering, juridische zaken, automatisering, maar ook praktische huisartsgeneeskundige medische artikelen. Van elk artikel is een korte samenvatting opgenomen, waarop de lezer kan beslissen of het opzoeken van het volledige artikel de moeite waard is.

Alle versies op één CD
In de nieuwe uitvoering staan alle versies van DGH op één CD. De abonnee kan zelf beslissen welke versie hij wil installeren. Er zijn specifieke versies om te gebruiken in Elias, MicroHIS, MacHIS en Promedico. Er zijn algemene versies voor gebruik onder DOS en onder Windows (los van een HIS te gebruiken). Tenslotte is er nog een Medicom versie. Die laatste staat niet op de CD, maar wordt via de gebruikelijke Medicom kanalen verspreid.

Nieuwe Windows software met Internet-link
Tegelijk met de nieuwe CD uitvoering is ook de windows versie van DGH helemaal vernieuwd. Deze versie is te gebruiken op alle 32 bits Windows systemen (Windows 95/98/ME/NT/2000/XP). Het programma heeft krachtige zoekmogelijkheden (trefwoord, auteur, maar ook full-text), is snel (zoekactie binnen enkele seconden), maar ook eenvoudig gehouden en overzichtelijk. Ook het afdrukken van samenvattingen is mogelijk. Bovendien is er de mogelijkheid van Internet-links. Bij artikelen waar deze link actief is, vindt u een drukknop Internet. Eén druk op die knop en uw browser wordt gestart en brengt u direct naar de juiste pagina waar het volledige artikel te vinden is. Uiteraard vraagt deze faciliteit een werkende Internet verbinding. Daarnaast is nog slechts een bescheiden aantal artikelen in volledige tekst op het Internet beschikbaar. Maar dat worden er wel steeds meer. In aflevering 27 zijn alle NHG-Standaarden voorzien van een link naar de volledige tekst op het web. In aflevering 28 komen daar de hoofdartikelen van het Geneesmiddelenbulletin uit 2002 en 2001 bij. Zodra ook andere tijdschriften hun artikelen op het Internet aanbieden zullen ook die van een Internet link in DGH worden voorzien. De Internet-link is alleen beschikbaar in de Windows versie van DGH.

Redactie uitbreiding
Ook het team van (huis)artsen die de tijdschriften leest en de samenvattingen verzorgt is uitgebreid. Dat is al in de herfst van 2001 gebeurd en de resultaten hiervan worden nu zichtbaar voor de abonnees. Het aantal opgenomen artikelen is sterk uitgebreid en enkele tijdschriften waarbij in het verleden achterstand was ontstaan, zijn weer ingelopen.

Met deze vernieuwingen en uitbreidingen hopen we DGH nog aantrekkelijker en waardevoller te maken voor de abonnees. Voor opmerkingen en/of suggesties over de inhoud of over de Windows versie van de software kunt u mailen naar h.westerhof@nhg-nl.org