Stichting Vakopleiding Gezondheidstechnische Beroepen

Nieuwe ruimte, nieuwe kansen!

Op 15 april jl. opende de SVGB officieel de deuren van haar nieuwe onderwijslocatie voor de opleidingen van SVGB-OSLO en Adaptatietechniek. In dit opleidingencentrum te Nieuwegein vinden zowel het reguliere onderwijs als de contractactiviteiten plaats voor de opleidingen van Adaptatietechniek, Orthopedisch Instrumentmakers & Bandagisten, Orthopedische Schoentechniek, Schoen- & Lederwarenindustrie en Schoenherstellers. Het thema van de dag: Nieuwe ruimte, nieuwe kansen! kwam gedurende de feestelijke bijeenkomst in zijn volle breedte aan bod.

In de ochtend gaven verschillende sprekers en een discussiepanel hun visie op het belang van het opleidingencentrum en de unieke samenwerking. De heer Martinot, directeur COLO (overkoepelende organisatie van Landelijke Organen Beroeps-onderwijs), benadrukte de speciale positie die de SVGB inneemt, doordat zij als enige LOB in Nederland onderwijstaken uitvoert. Op deze manier wordt er voor de specialistische opleidingen binnen SVGB-OSLO en Adaptatietechniek een veilige haven geboden. Ook prees hij diverse andere initiatieven en inspanningen van de SVGB voor de kleine en gespecialiseerde beroepsgroepen.
Dat samenwerking tussen de verschillende partijen onontbeerlijk is werd genoemd door de heer Van Ipenburg van het Koning Willem I College.
De branches, de SVGB, het Koning Willem I College, ieder heeft zijn eigen verantwoordelijkheid in het realiseren van goed onderwijs. De heer Bougie belichtte de ontwikkeling die de gehandicaptenzorg heeft doorgemaakt, van houten been tot hightech ondersteunende technologie.
Bij het ontwerpen van alledaagse voorwerpen, niet specifiek gericht op mensen met functionerings-problemen, wordt steeds vaker rekening gehouden met het feit dat het voorwerp door een zo groot mogelijke groep mensen gebruikt moet kunnen worden. Het zogenaamde Design for All. Maar, benadrukt de heer Bougie, het is beter te spreken van Design for More, dit impliceert namelijk dat er ook nog zoiets bestaat als Design for Less.
En daar ligt het terrein van de specialist die individuele oplossingen bedenkt. Een belangrijke taak waaraan zeker behoefte blijft bestaan! Sterker nog, doordat mensen met een beperking steeds meer aan het openbare leven gaan deel-nemen, als gevolg van Design for All, zal de behoefte aan individuele aanpassingen ook toenemen.

Een humoristisch noot in het programma vormde de aanwezigheid van de entertainer die zich voorstelde als Jean Turbulent, docent en nieuwe interim-manager van de opleiding orthopedisch instrumentmakers. De heer Turbulent was zelf in het bezit van een prototype van een hersen-prothese, een op een badmuts met antenne gelijkend hoofddeksel. Volgens de heer Turbulent hoeft een bezitter van zon prothese nooit meer zelf na te denken en tevens wordt alles wat hij zegt onmiddellijk voor de waarheid aangenomen.
Mevrouw Doest, die sprak namens de directie SVGB, feliciteerde alle aanwezigen en drukte hen op het hart: Geniet van de ruimte en benut de gezamenlijke kansen!
Na een spetterende openingshandeling en een gezamenlijke lunch konden de aanwezigen het gebouw ook van binnen bezichtigen. In de praktijklokalen stonden de machines te glimmen en diverse leveranciers boden de bezoekers de kans om de eindproducten te bekijken.

Ondanks het feit dat de dag zelf in een herfstachtig decor verliep, overheerste onder de aanwezigen het gevoel van samen staan we sterk en laten we de kansen grijpen die er nu liggen.