NVBR

NVBR luidt noodklok:

Brandweerzorg in plattelandsgebieden steeds meer onder druk

Arnhem, 6 mei 2002 - De NVBR (Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding), een overkoepelend orgaan van de Nederlandse brandweer, luidt de noodklok over de beschikbaarheid van vrijwilligers voor de brandweertaken tijdens de daguren. In de ogen van de NVBR komt met name de brandweerzorg op het platteland daardoor in gevaar.

Don Berghuijs, commandant van de brandweerregio Rotterdam-Rijnmond en voorzitter van de NVBR: 'Steeds vaker worden wij geconfronteerd met signalen van collega's die vooral in de buitengebieden te kampen hebben met de beschikbaarheid van hun vrijwilligers overdag. Ook worden we geconfronteerd met werkgevers die de brandweerkorpsen om compensatie vragen voor de afwezigheid van hun werknemers, die voor de vrijwillige brandweer moeten uitrukken. Op het platteland is men grotendeels aangewezen op vrijwilligers om de brandweerzorg te garanderen. De opkomsttijden die zijn vastgelegd in de Handleiding Brandweerzorg komen in gevaar, onder meer door werkgevers die steeds minder gemakkelijk vrijwilligers tijdens de werkuren beschikbaar willen stellen voor de brandweertaak.'

De NVBR doet een oproep aan het volgende kabinet om de kwantiteit van het probleem te onderzoeken en een systeem van compensatieregelingen met werkgevers te overwegen. Alleen op die manier kan de brandweer de brandveiligheid op het platteland blijven garanderen. 'Brandweerzorg maakt een integraal onderdeel uit van de discussie over veiligheid. Een goede regeling, waarbij de vrijwilligers in parttime dienstverband bij de brandweer worden ondergebracht, is één van de mogelijke oplossingen om te voorkomen dat de problematiek daadwerkelijk escaleert', aldus Berghuijs.

Recent pleitte de NVBR voor een extra impuls van 270 miljoen euro, om de brandweer de komende jaren te moderniseren en te professionaliseren, in lijn met de aanbevelingen van de onderzoeken naar de rampen in Enschede en Volendam. Het waarborgen van de kwaliteit van de lokale brandweerzorg door vrijwilligers vereist een impuls van circa 25 miljoen euro.

De Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg & Rampenbestrijding (NVBR), is op 1 januari 2002 ontstaan uit een fusie van de NVBK en het CCRB. In Nederland zijn circa 26.500 mensen actief binnen de brandweer. Circa 80% van de actieve brandweerlieden is vrijwilliger.


----