Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

MINISTERIE VWS http://minvws.nl

MinVWS: Brigades moeten ziekteverzuim zorgsector aanpakken

Maandag 6 mei 2002, nummer 58

Het ziekteverzuim in de zorgsector is vorig jaar gedaald, maar moet nog verder worden aangepakt. Goede voorbeelden in de sector laten zien dat dat ook mogelijk is. Er moeten landelijke teams komen die zorginstellingen bezoeken en via gerichte plannen helpen bij de aanpak van het ziekteverzuim. In die teams moeten directeuren van zorginstellingen zitten met een heel laag ziekteverzuim waar andere instellingen van kunnen leren. Zij worden ondersteund door vertegenwoordigers van de Arbeidsinspectie, de Inspectie Gezondheidszorg en Arbo-diensten. Tevens zal de aanwezige deskundigheid bij het Sectorfonds Zorg en Welzijn gericht moeten worden ingezet. De teams zullen zich moeten richten op instellingen met problemen. Binnen één jaar moeten alle zorginstellingen met een verzuim boven de 15% worden bezocht door de 'verzuimbrigades'.

Dat zegt demissionair staatssecretaris Margo Vliegenthart (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vandaag tijdens een toespraak voor leerlingen verpleegkunde en fysiotherapie aan de Hogeschool Brabant in Breda. Vliegenthart wil met deze gerichte aanpak het ziekteverzuim in de zorgsector nog meer omlaag brengen. Diverse instellingen in de zorgsector slagen er nu al in het verzuim terug te brengen tot 5% of zelfs lager. Zo'n succesvolle aanpak heeft vooral te maken met goed management dat aandacht heeft voor personeel. Voorbeelden daarvan zijn flexibele werkroosters, inspraakmogelijkheden, een prettige werksfeer en kinderopvang.

Het ziekteverzuim in de zorgsector daalt weliswaar sinds vorig jaar, maar is nog steeds te hoog. 'Een verzuimpercentage boven de 15% in zorginstellingen is onaanvaardbaar. De personeelsvoorziening en de kwaliteit van de zorg komen daarmee in gevaar', aldus Vliegenthart. Zij vindt dat managers een hoog verzuim niet mogen accepteren. 'Het is hun maatschappelijke taak om daar wat aan te doen. Ik vind ook dat de bestuurders, de Raden van Toezicht, hierover harde afspraken met directies moeten maken. De overheid kan vooralsnog geen wettelijke sancties treffen tegen directies die op dit punt nalatig zijn. Maar ik verwacht dat bestuurders op dit punt hun verantwoordelijkheid zullen nemen'. Vliegenthart: 'Het gaat nog steeds goed met de werving van personeel in de zorgsector: 100.000 mensen er bij in de afgelopen vier jaar. Veel mensen willen nog steeds graag in de sector werken. Maar dan zullen de instellingen ook moeten zorgen dat het personeel niet weer snel verdwijnt. De sleutel hiervoor is een goed personeelsmanagement'.

-0-0-0-