MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

06-05-2002
Mkb heeft weer meer vertrouwen in de economie

MKB-Nederland constateert dat het Nederlandse midden- en kleinbedrijf de afgelopen maanden aanzienlijk positiever is gaan denken over de vooruitzichten van de Nederlandse economie. Bijna driekwart van de mkb-ondernemers denkt dat het Nederland economisch beter zal gaan, terwijl het vorige kwartaal net iets meer dan de helft van de ondernemers positief was. Dit blijkt uit de resultaten van het NIPO-onderzoek dat MKB-Nederland ieder kwartaal laat uitvoeren.

MKB-Nederland constateert verder dat het mkb ook positiever aankijkt tegen de vooruitzichten voor het eigen bedrijf. Mkb-ondernemers zijn positiever geworden over de omzetontwikkeling en een stuk optimistischer over de orderportefeuille. De afzet neemt af terwijl de omzet achterblijft, hetgeen wijst op versterkte prijsconcurrentie. Daardoor staan de winstmarges onder druk, wat blijkt uit het feit dat de ondernemers niet positiever zijn geworden over de winstontwikkeling. Ronduit negatief is dat de export van het mkb onder druk staat: het aantal mkb-ondernemers met exportplannen is flink gedaald.

Werkgelegenheidsgroei
MKB-Nederland merkt ook dat de werkgelegenheidsgroei weer aan tempo wint, hoewel nog duidelijk onder de recordaantallen van een jaar geleden. Op dit moment verwachten mkb-ondernemers dat in 2002 de werkgelegenheid toeneemt met in totaal 65.000 nieuwe banen. In het vorige kwartaal werden 55.000 nieuwe banen verwacht. De gerealiseerde werkgelegenheidsgroei bedroeg in het eerste kwartaal van dit jaar 20.000 nieuwe banen (vorig jaar + 32.500). Het aantal openstaande vacatures is het afgelopen kwartaal gestegen van 101.000 naar 131.000 nu. Vooral de maaksectoren (dienstverlening, industrie en bouw) hebben openstaande vacatures, voor met name productiepersoneel. Het Nederlandse mkb zit nog steeds (te) krap in goed technisch opgeleid vakpersoneel. Meer dan de helft van de openstaande vacatures zijn in het westen (Randstad).

Hoewel het mkb positiever is over de economie is voorzichtigheid op zijn plaats. Er is een grote onzekerheid in de markt. MKB-Nederland vindt het opvallend dat het macrobeeld van ondernemers dit kwartaal rooskleuriger is dan hun microbeeld. Meestal is dat precies omgekeerd en zijn ondernemers positiever over de eigen onderneming dan over de Nederlandse economie in totaliteit. Dit wijst erop dat ondernemers kansen zien, maar dat er veel onzekerheid is.

Investeringen
Om de in het onderzoek geconstateerde combinatie van sterke loonstijgingen en achterblijvende productiviteit structureel aan te pakken, wil MKB-Nederland beleid langs twee wegen noodzakelijk. Ten eerste moet de druk op de lonen verminderen en daarnaast moeten de investeringen worden aangemoedigd. De druk op lonen wordt veroorzaakt door een krappe arbeidsmarkt en door de hoge inflatie. De inflatie is sinds begin vorig jaar hoog en is voor een groot deel door incidentele effecten bepaald, zoals het belastingplan, btw-verhoging en het kijk- en luistergeld. Deze hoge inflatie heeft een jaar stand gehouden en begin dit jaar is mede door de komst van de Euro de inflatie hoog gebleven. De hoge inflatie heeft in combinatie met de krapte op de arbeidsmarkt een vertaling gekregen in de looneisen.

Flexibilisering arbeid
Om de druk op de lonen te beperken is er een rol voor de sociale partners en de overheid. De overheid met name door de oorzaken van de hoge inflatie. MKB-Nederland stelt dan ook voor om de overschotten in de sociale fondsen te gebruiken om de druk op de productieve groep in Nederland te verminderen. De sociale partners zullen aan de CAO-tafels de lonen in bedwang moeten houden. Verder is een flexibilisering nodig van het arbeidsproces. MKB-Nederland pleit daarom in sectoren met een grote krapte de werkweek te verlengen en in sectoren die sterk afhankelijk zijn van de conjunctuur gebruik te maken van het urenmodel. Dat betekent dat de werkdruk gedurende het jaar varieert. De combinatie van het verlagen van de sociale lasten, loonmatiging en flexibilisering van het arbeidsproces zal de productiviteit en daarmee de concurrentiepositie doen verbeteren.

De tweede weg om de arbeidsproductiviteit - op de langere termijn - te versterken, is het stimuleren van de investeringen. MKB-Nederland vindt het in dit verband hoopgevend dat de investeringsbereidheid onder het mkb het afgelopen kwartaal flink is toegenomen. Mede door de lage rentestand bevindt de investeringsbereidheid zich zelfs weer op recordniveau. Nu de bedrijven positiever zijn en willen investeren, is het van belang dat de beleidsmaatregelen zich richten op versterking van dit toegenomen vertrouwen. Concreet betekent dit een lastenverlichting gericht op de loonkosten en vergroting van de toegang om te investeren.

Export
Een groeimogelijkheid biedt de uitbreiding van export. MKB-Nederland is dan ook bezorgd over het afgenomen aantal ondernemers dat wil gaan exporteren. Naast de verslechterde concurrentiepositie is een reden voor de sceptische houding de verslechterde economische situaties in belangrijke exportlanden als Duitsland en de VS. Om deze afhankelijkheid te verminderen pleit MKB-Nederland er voor om naast de nabije markten, die een speerpunt blijven in het exportbeleid, de sprong naar Oost-Europa te maken. Het beleid moet voorzien in mkb-vriendelijke kredietverzekeringen, subsidies toegespitst op het mkb en de kennis verbeteren door handelsmissies en uitbreiding van het aantal steunpunten in Oost-Europa.

Informatie: drs. K.A. Ravesloot