IVBN

Institutionele vastgoedbeleggers in jaarverslag

PERSBERICHT

Voorburg, 6 mei 2002

Institutionele vastgoedbeleggers in jaarverslag VASTGOEDBELEGGING ZORGT VOOR STABILITEIT
Huurbeleid 'desastreus'

Vastgoed blijkt als beleggingsproduct nog steeds goed te renderen. Vergeleken met aandelen en vastrentende producten zelfs uitstekend. Dit ondanks de gevolgen van 11 september 2001. De specifieke (o.a. inflatievolgende) karakteristieken die institutionele beleggers aan vastgoed toeschrijven lijken te worden aangetoond. Mede hierdoor lijkt vastgoed, zeker nu, een interessante en stabiele beleggingscategorie. Nadeel is echter, dat nieuw geld voor onroerend goedinvesteringen beperkt beschikbaar is. Dit komt doordat als gevolg van de slechte performance van aandelen het gewicht van vastgoed in veel beleggingsportefeuilles zijn maximum heeft bereikt of overschreden.

Dit zegt de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, Nederland (IVBN) in haar vandaag gepubliceerde jaarverslag 2001. De IVBN is de belangenorganisatie voor institutionele beleggers in Nederlands vastgoed. Tot haar leden behoren pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en al dan niet beursgenoteerde vastgoedfondsen. Gezamenlijk vertegenwoordigen de leden met circa 40 miljard euro aan Nederlands onroerend goed circa 90 % van het Nederlands institutionele vastgoedvermogen. Dit is gelijk verdeeld tussen woningen en commercieel vastgoed.

Rendement van 11,4%
Terwijl de aandelenkoersen in 2001uiteindelijk een negatief rendement lieten zien van 19,2% leverde vastgoed een positief rendement van 11,4% op, bestaande uit 5,1% waardegroei en 6,3% uit huurinkomsten. Qua omvang bleven de vastgoedbeleggingen redelijk op peil. Tegelijkertijd zette de trend van beleggen in direct vastgoed naar het indirect beleggen in vastgoed verder door. Door de continue professionalisering van de vastgoedbeleggingsmarkt is de sector steeds beter in staat transparantie te leveren aan stakeholders. Uitvloeisel hiervan is dat vastgoed hierdoor steeds beter in staat is data te genereren vergelijkbaar met aandelen en vastrentende waarden. Uit studies naar en toepassing van historische vastgoedreeksen blijkt dat de rendement/risicoprofielen van vastgoed een duidelijke toegevoegde waarde hebben in de portefeuilles van pensioenfondsen. Op basis van ALM-studies, waarbij rekening gehouden wordt met de uitkeringsverplichtingen, zou het streefpercentage vastgoed in theorie zelfs 25% tot 30% kunnen zijn. Dat is aanzienlijk meer dan de pensioenfondsen momenteel in vastgoed beleggen.

Zorgen over huurbeleid
De IVBN heeft zich niet geconformeerd aan het korte termijn huurbeleid. Dat is volgens haar 'desastreus' voor de huursector. Ook wat betreft de vormgeving van het huurbeleid voor de lange termijn maakt zij zich grote zorgen. Om op lange termijn een gezonde woningvoorraad te realiseren, moet de huur- en de koopwoningmarkt integraal worden bezien. Door de sterk gestegen koopprijzen, in combinatie met het te gematigde huurbeleid van de afgelopen jaren, zijn huurwoningen in verhouding zeer aantrekkelijk geworden. Het gevolg is, dat er stagnatie optreedt in de doorstroming niet alleen tussen huur en koop, maar ook binnen de huurwoningmarkt zelf. Het huidige huurbeleid creëert daarnaast ook nog eens een kloof tussen goedkope huurwoningen en de duurdere segmenten, waardoor bijvoorbeeld starters steeds meer moeite hebben met het vinden van een geschikte woning. Met name middeldure woningen zullen door het huurbeleid steeds minder interessant worden voor beleggers, terwijl ze nu nog een substantieel deel uitmaken van de beleggingsportefeuilles. De IVBN vindt een beheerste marktwerking een vereiste voor een goed functionerende huurwoningmarkt, anders zullen nieuwe investeringen in huurwoningen fors afnemen en zal er door de huursector een groot beslag op subsidies worden gedaan. Overheidsbeleid dient zich te richten op de huisvesting en subsidiëring ten behoeve van de doelgroep van beleid en daarnaast moet het huurbeleid voor de lange termijn gericht zijn op een evenwichtige woningvoorraad in zijn geheel. 'Het vereist politieke moed om vooral in de top van de markt woningen toe te voegen waardoor de noodzakelijke doorstroming op gang kan komen.', aldus de IVBN.

Oplossing nodig voor FBI-problematiek
Het afgelopen jaar heeft de IVBN veelvuldig met het Ministerie van Financiën overleg gehad om te komen tot een oplossing voor de problematiek waarmee beleggers worden geconfronteerd na een besluit van 22 februari 2001 van de staatssecretaris van Financiën over toegestane activiteiten door een fiscale beleggingsinstelling (fbi). De combinatie van één enkele sanctie (statusverlies voor de gehele organisatie) met een zeer strakke afbakening van het activiteitenkader leidt ertoe dat institutionele beleggers zeer terughoudend zullen moeten zijn bij betrokkenheid bij nieuwbouw en
herstructureringsactiviteiten. Gezien het belang dat de institutionele (lange termijn) belegger heeft met betrekking tot de verhuurbaarheid zal hij er groot belang bij hebben dat de kwaliteit, duurzaamheid en flexibiliteit van het gebouw en de stedelijke omgeving, zal zijn gewaarborgd. De IVBN ziet diverse oplossingen. Momenteel wordt door vastgoed-fbi's in totaal voor ruim 15 miljard euro in Nederlands vastgoed belegd. Indien er geen adequate oplossing wordt gevonden, heeft dat gevolgen voor de betrokkenheid van marktpartijen bij stedelijke ontwikkelingsplannen en dreigt een vertraging van de binnenstedelijke herstructurering. De IVBN heeft daarom ook de Staatssecretaris van VROM en de Minister van Grote Steden en Integratiebeleid van de problematiek op de hoogte gebracht. Zij voeren momenteel overleg hierover met het Ministerie van Financiën.