CBS

INDEX: Verkiezingen

Vandaag, maandag 6 mei, verschijnt het vierde nummer van INDEX in 2002. In dit nummer staat het thema Verkiezingen centraal. De gegevens zijn grotendeels ontleend aan het Permanent Onderzoek Leefsituatie. In 2000 zijn ruim 37 duizend personen geïnterviewd. De volgende onderwerpen komen in INDEX aan bod.

Stemmen of niet stemmen
Het opkomstpercentage bij verkiezingen neemt sinds 1986 steeds verder af. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 6 maart 2002 heeft 56 procent van de stemgerechtigden gestemd. Dat is iets minder dan bij de vorige verkiezingen voor de gemeenteraad.

Zeteldansen
Bij opeenvolgende verkiezingen voor de Tweede Kamer wisselen veel kiezers tussen partijen. Desondanks komt viervijfde van de zetels steeds bij dezelfde drie politieke hoofdstromen terecht.

Praten over politiek
Een op de tien inwoners van Nederland van achttien jaar of ouder is geïnteresseerd in politieke onderwerpen. Nog eens vier van de tien tonen belangstelling voor politiek. Ruim vier van de tien Nederlanders nemen actief deel aan politiek getinte discussies.

Kerkgang en stemgedrag
Ondanks het vervagen van de zuilen in Nederland is het CDA nog steeds de populairste politieke partij bij katholieke Nederlanders. Maar de meeste katholieke stemmen gaan toch naar niet confessionele partijen. Alleen bij de gereformeerde burgers stemt een meerderheid op christelijke partijen.

Pijn om het werk
Jaarlijks krijgen ruim 150 duizend personen een bedrijfsongeval. Een derde van de mensen gaat meteen weer aan het werk. Bijna een vijfde van de mensen dat letsel heeft overgehouden aan het ongeval is langer dan een maand ziek thuis.

Ongezond werk
Veel mensen werken in een ongezonde omgeving. Een op de zes werkenden wordt regelmatig blootgesteld aan gassen of dampen. Een op de zeven werkt in een stoffige omgeving.

Nuttige energie
Warmtekrachtkoppeling levert een belangrijke bijdrage aan de energiebesparing in ons land en daarmee aan de vermindering van de CO(-uitstoot. In 2000 werd met warmtekrachtkoppeling een energiebesparing van 92 PJ gerealiseerd, de CO(-reductie in 2000 bedroeg 11 miljard kg.

Conjunctuurbericht
In het blad is verder het Conjunctuurbericht opgenomen met daarin de meest recente cijfers over de Nederlandse economie.

Voor achtergrondinformatie en meer details over dit onderwerp kunt u contact opnemen met dhr. J. Latten, tel. (070) 337 52 32.

Overige informatie kunt u verkrijgen bij de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-089
6 mei 2002
10.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken