Politie Hollands Midden
Bureau Communicatie
Postbus 4240
2350 CE Leiderdorp
Telefoon 071 - 5459800
Fax 071 - 5459326
Afkomstig van: Verboon, Yvette
Datum: 6 mei 2002
·

Verkeershandhaving regio Hollands Midden
In verschillende dorpskernen hield de politie in de afgelopen week controles op het dragen van de veilgheidsgordels. Gelukkig hebben de meeste autmobilisten de gewoonte om de gordel wel te dragen. Toch zijn er vooral op de korte stukjes sommigen die het dragen van de gordel nog wel eens 'vergeten'. Ook bij snelheden van 50 km/u of lager is de veiligheidsgordel geen overbodige luxe. Het is een illusie dat de bestuurder de klap wel met de armen op kan vangen.
In de nacht voorafgaand aan Koninginnedag is op de Burgemeester Jamessingel in Gouda een alcoholcontrole gehouden. Niet alleen automobilisten, maar ook brommerrijders, werden op het gebruik van alcohol gecontroleerd. 230 personen kregen een ademtest aangeboden. 9 personen zijn aangehouden omdat zij het wettelijk maximaal toegestane gehalte van 220 ug/l overschreden.
In de avond van Koninginnedag zijn in Voorschoten en Leiden op diverse lokaties alcoholcontroles gehouden. Onder andere op de Wijngaardenlaan, de Veurseweg en de Leidseweg in Voorschoten moesten passerende automobilisten meewerken aan een ademproef. Opnieuw werden 230 personen gecontroleerd. 4 mensen zijn bekeurd omdat ze onder invloed aan het verkeer deelnamen.
Op vrijdagmiddag 3 mei is een verkeerscontrole gehouden op de Industrieweg in Zoeterwoude-Rijndijk. Bijna 500 mensen moesten een ademproef afleggen. Slechts drie zijn aangehouden voor het rijden onder invloed. Er werd ook op de technische staat van de voertuigen gelet. Een enkeling werd bekeurd voor technische mankementen zoals het ontbreken van een losbreekreminrichting of te gladde banden. Drie brommerrijders zijn bekeurd omdat hun brommer opgevoerd was.
Zondag 5 mei hebben de verkeersassistenten een alcoholcontrole uitgevoerd in Leiden. Op de Haagweg, de Boshuizerkade en de Ter Haarkade werd passerend verkeer gecontroleerd. 5 personen zijn aangehouden voor het rijden onder invloed. 8 brommerrijders kregen een bekeuring voor het rijden zonder helm.
Verkeershandhaving in de komende week 6 mei t/m 12 mei
Op de doorgaande wegen in de regio houdt de politie ook in de komende week regelmatig snelheidscontroles.
Ook deze week wordt intensief gecontroleerd op het dragen van de veiligheidsgordel. Maandag in Nieuwkoop en omgeving, dinsdag in Gouda, woensdag in Leiden. Zaterdag worden in Oegstgeest, Sassenheim en Warmond gordelcontroles gehouden.
Door onder invloed aan het verkeer deel te nemen, brengt een kleine groep automobilisten niet alleen de eigen, maar ook andermans veiligheid in gevaar. Alcohol vermindert het reactievermogen en leidt soms tot het overschatten van de eigen rijvaardigheid. Vrijdag 10 mei wordt een alcoholcontrole uitgevoerd in Leiden. Zondag 12 mei wordt in De Zilk een alcoholcontrole gehouden.

Noot voor de redactie /